2021.12.31. 11:30
Pezsgő nélkül nincs szilveszter - Van belőle kölyök és márkás bio is, de az igazi francia a csúcs, húszezer forintért
Egy régi mondás szerint olyan lesz az év, amilyen az újév. Ezért aztán a lencseevéshez hasonlóan a pezsgőzés is azt jelképezi, hogy ha az esztendő első perceiben fényűző italt fogyasztunk, akkor bízhatunk benne, hogy a következő évben is gazdagság vár ránk. A bevásárlócentrumokban ilyenkor külön depót alakítanak ki a pezsgőknek, de az igényes borszaküzletek is sokféle pezsgőt kínálnak.
Fotó: © Cseh Gábor
A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország északi Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlat miatt az erjedés itt gyakorta elhúzódott. A megbuborékosodott bor akkoriban selejtnek számított. Mígnem a térség egyik bencés apátságában a 17. században már tudatos borászati művelet eredményeként megszületett az első pezsgő. A módszert sokáig titokban tartották, és az egykori selejtes bor hamarosan a kiváltságosok itala lett. Ezért ma is egyfajta luxusérzet kapcsolódik hozzá.
A tartályban érlelt és utólag palackozott tankpezsgők képviselik az olcsóbb kategóriát. Ezt már Halász Tamástól, az egyik szombathelyi borszaküzlet vezetőjétől tudjuk meg. Ebből a drágábbak sem nagyon érik el a kétezer forintot. A palackban érlelt pezsgők alapvetően kétfélék. A tradicionális eljárással készülő pezsgők a legdrágábbak, mert munka- és időigényes folyamat eredményeként készülnek. Az érlelés is két lépcsőben zajlik, két-három év alatt alakul ki az ital speciális íze. A töltőbort pezsgőspalackokba töltik. Legnagyobb mennyiségben a jól ismert 0,75 literes készül. Miután lezárták, fekvő helyzetben tárolják, de úgy, hogy a nyaka felé lejtsen a palack. Halász Tamás egy márkás, magyar, csaknem ötezer forintos pezsgőn meg is mutatja ezt a tárolási módot. Így érik el, hogy a seprős rész a dugónál összegyűlik. Meghatározott idő után az ideiglenes dugót eltávolítják, és a seprőt kilövetik belőle. Pótolják az üvegben a távozott pezsgő mennyiségét, új dugót kap, és folytatódik az érlelés. Megtudjuk, hogy ezek száraz pezsgők. Brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry vagy sec kifejezések jelzik ennek fokozatait. A demi sec a félszáraz, a doux az édes pezsgőt jelöli. Halász Tamás boltjában többféle ilyen tradicionális márkás pezsgő is kapható. Négy-ötezer forint az áruk. Akad köztük bio minősítésű is. Egy másik palackos eljárásnál másfél literes magnumüvegekben készül a pezsgő, az érlelés időtartama pedig rövidebb, 9–18 hónap. Az asti típusú pezsgőket illatos szőlők mustjából közvetlen erjesztéssel állítják elő. Ezért hívják őket mustpezsgőnek is. Különlegességük, hogy aroma- és illatgazdag italok, hét százalék körüli alkoholtartalommal. Ezek két-háromezer forintba kerülnek.
A pezsgő minden esetben kizárólag erjedésből származó szén-dioxidot tartalmaz, a gyöngyözőbor jellemzően hozzáadott szén-dioxiddal készül. Ez utóbbit 2000–2500 forintért láttunk.
Egy másik szombathelyi borszaküzletben Palotay Anett ügyvezető elmondja, nemrég divatba jött az aranypezsgő, ami 24 karátos aranylemezkéket tartalmaz. Ezt 3070 forintért lehet megvásárolni. Az idősebb vásárlók a kisüveges pezsgőket keresik, ilyet 550–1220 forintért árulnak, különleges alkalmakra a másfél és a háromlitereset is viszik. Az extra szőlőfajtákból készült hagyományos pezsgők hatezer forintnál drágábbak, de igazi francia pezsgőt húszezerért vásárolhatunk.
Az áruházláncokban ilyenkor külön depót alakítanak ki a pezsgőknek. A 0,75 literes termékeket akciósan 874 és 949 forintért árulták, a kétdeciset 450–650 forintért. Többféle száraz és édes pezsgőből is választhattunk. A gyerekeknek kölyökpezsgőt kínáltak, epres, barackos és szőlőízben 400 forintért.
Kiemelt képünkön: Halász Tamás azt mutatja, hogyan kell helyesen tárolni a pezsgőspalackot