Frissen Vasból

2021.12.03. 10:27

Pozitív eredményt mutatott a kábítószer-gyorsteszt a Szombathelynél elfogott embercsempészeknél

A Szombathelyi Jártásbíróság előkészítő ülésen a letartóztatásban lévő osztrák állampolgár I. rendű vádlottat 1 rendbeli társtettesként, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette, 1 rendbeli kábítószer birtoklásának vétsége, valamint 1 rendbeli bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt halmazati büntetésül 3 év börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

vaol.hu

A letartóztatásban lévő II. rendű orosz állampolgár vádlottat 1 rendbeli társtettesként, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és 1 rendbeli kábítószer birtoklásának vétsége miatt halmazati büntetésül 2 év 8 hónap börtönre és 5 év 4 hónap Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A tényállás szerint szír állampolgárok és további két személy 2021 februárban a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére beléptek. Az I. rendű és a II. rendű vádlottak 2021. február 25-én 4 óra körül egy Mazda 6 típusú személygépkocsival Magyarország területén –pontosabban meg nem határozható helyen–, egy erdő szélén felvették a három szírt és további két személyt, hogy nekik segítséget nyújtsanak a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba, Hollandiába szerettek volna eljutni, és a vádlottaknak a magyar-osztrák határ közelébe kellett volna szállítania őket. A Mazdát vezető I. rendű vádlottat –aki kábítószertől bódult állapotban– közlekedett, a II. rendű vádlottat, valamint három csempészett személyt 2021. február 25-én 9 óra 57 perckor Szombathelyen, az Ipari úton közúti ellenőrzés alá vonták és elfogták. A további két csempészett személy a helyszínről elmenekült.

A kutatás során a személygépkocsiból és az I. rendű vádlott táskájából összesen 1,96 gramm nettó tömegű barna színű por került lefoglalásra, amely heroint tartalmaz, és annak heroin-bázis tartalma 0,168-0,19 gramm, amely nem éri el a csekély mennyiség felső határát, annak 28-31,7 %-a. Az I. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC (a marihuána hatóanyaga), kokain és ópium reagense pozitív eredményt mutatott. A II. rendű vádlottal szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt THC, amfetamin és metamfetamin reagense pozitív eredményt mutatott.

Az ítélet nem jogerős, mert mindkettő vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlottak letartóztatását fenntartotta, ezt a döntést tudomásul vették.

Kapcsolódó írásaink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-embercsempeszessel-gyanusitott-orosz-ferfit-es-osztrak-not-tartoztattak-le-szombathelyen-4714675/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/illegalisan-az-orszagban-tartozkodo-embereket-fogtak-szombathely-hataraban-4702336/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában