Cipőgyár

2021.12.11. 07:00

Negyven évvel ezelőtt is keresettek voltak a Sabaria Siesta lábbelik

A Sabaria Cipőgyárban negyven évvel ezelőtt az éves termelési terv 6 millió 100 ezer pár lábbeli előállítását, gyártását írta elő. A gyár elsősorban a hazai igényeket volt hivatott kielégíteni, ezenkívül jelentős mennyiségű készterméket exportált.

Vas Népe

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

A szombathelyi központú vállalat az éves termeléséből mintegy hárommillió pár cipőt szállított hazai piacra 1981-ben. Az exportált termékek mennyisége még ennél is több volt, vagyis meghaladta a hárommillió párat. Ez utóbbiból több mint 900 ezer pár lábbeli tőkés exportra került. A tőkés exportból származó árbevétel éves átlagban meghaladta a kilencmillió dollárt. A hazai piacon egyre növekvő szerepük volt a közvetlen kiskereskedelmi kapcsolatoknak, saját és közösen üzemeltetett boltjaiknak, ahova a belföldi termelés több mint 30 százalékát adták el. A legnagyobb megrendelőik a belföldi piacon a cipő-nagykereskedelmi vállalatok voltak; azok közül is a Corso, a Tiszántúli és a Dunántúli Cipőkereskedelmi Vállalat, a Centrum Áruházak, a Fővárosi Cipőbolt és a SkálaCoop Vállalat.

 

 A gyár külön kereskedelmi kapcsolatot létesített a Fővárosi Luxus Áruházzal. A legnagyobb külföldi megrendelő a Szovjetunió volt, ahova 1981-ben 2 millió 175 ezer pár cipőt szállítottak. Mindemellett Ausztria és Nyugat-Németország vásárlásai jelentős mennyiségét tették ki a tőkés exportnak. Ezenkívül a megrendelők között volt Finnország, Dánia és Irak is. Valamint negyven évvel ezelőtt kezdeti kialakuló kapcsolata volt a cipőgyárnak az USA-val, ahova 1981-ben már több mint negyvenezer pár női csizmát exportáltak. A Sabaria Cipőgyár éves árbevétele másfél milliárd forint volt negyven évvel ezelőtt. Az év befejeztével több mint kétszázmillió forint nyereséget termelt a vállalat, ami meghaladta az előző évek nyereségét. 

 

A 6 millió 100 ezer pár cipőt 3800 emberrel állította elő a gyár. 86 százalékuk fizikai dolgozó volt, közülük 68 százalék nő. A fizikai dolgozók mintegy 44 százaléka harminc éven aluli fiatal szakmunkás volt, illetve betanított munkás. A gyár üzemeiben a munkafolyamatok 75 százaléka futószalag-rendszerű volt. A Sabaria a külföldi kapcsolatok megszilárdítása, javítása érdekében kooperációs szerződést kötött a nyugat-németországi JELA-Elefanten céggel, együttműködési-kapacitáslekötési megállapodást a nyugatnémet Trettal céggel. Ezek az utóbbi kapcsolatok elsősorban a korszerű és divatos gyermekcipők tervezését és gyártását segítették. Az ezekből eredő gyártásfejlesztési előnyöket, tapasztalatokat folyamatosan átvették és alkalmazták. 

 

Ez rendkívül jó hatással volt a termelés eredményeire, elősegítette a megfelelő időben történő, gyors gyártmányszerkezet-váltást. A gyár a lábbelieivel rendszeresen részt vett a hazai és esetenként külföldi kiállításokon és pályázatokon. A Sabaria Siesta gyermekcipő évek óta az egyik legkeresettebb gyártmányuk volt. A talpbélésbe épített és az ortopéd szakorvosok által jóváhagyott betét megakadályozta a különböző gyermeklábbetegségek kialakulását. Keresettek voltak még a női bőr felsőrészű, magas minőségű, tőkés exportot kiváltó divatcsizmák. A vállalatnak a korszerűen felszerelt orvosi rendelője és laboratóriuma mellett saját óvodája is volt. 1981-ben nem kevesebb, mint 98 gyermek ellátásáról gondoskodtak.

 

Dolgozóik pihenéséről a rév fülöpi saját üdülőjükben, Velemben a bérelt üdülőházban és SZOT-beutalókkal gondoskodtak. A sportolási lehetőséget, a tömegsportban és a versenyeken történő részvételt a Sabaria Sport egyesület szakosztályai biztosították a dolgozók számára. 1981-ben a Sabaria Cipőgyárnak 56 cipőipari és 37 vasipari szakmunkástanulója volt. 

 

A cipőiparban megnövekedett minőségi követelmények szükségessé tették a dolgozók legszélesebb rétegeinek képzését, továbbképzését. Körmendi gyáregységükben külön szakmunkásképzés folyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában