Természetvédelmi célú területkezelés

2021.12.02. 07:00

Új munkagépek és egy nagy bikaistálló

Lezárult az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Magyartarka szarvasmarhával történő természetvédelmi célú területkezelés infrastukturális feltételeinek javítása című projektje, amelyet az Európai Unió mintegy 540 millió forinttal támogatott.

Tóth Judit

20211201 Projektzáró rendezvény, Őriszentpéter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A projekt közvetlen célja az érintett Natura 2000 területek természetvédelmi helyzetének javítása volt. A beruházás egyfelől a magyartarka szarvasmarhával történő területkezelés hatékonyságának növelésére irányult, másfelől az állatállomány fenntartásához és növeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztését célozta meg. A vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból kialakítottak egy száz férőhelyes bikaistállót a Széll Kálmán majorban, emellett felépítettek egy 37 kilométer hosszú villanypásztor kerítésrendszert. Három helyszínen rétegvízkutakat és itatórendszereket hoztak létre. A legnagyobb értékű beruházás gépek beszerzése volt 238 millió forint értékben. Ezek egytől-egyig nagy jelentőségűek, hiszen együttesen segítik megszünteti a gyepek degradációs folyamatait. Komoly eredmény lehet a gyepek fajkészletének növekedése és a biológiai sokszínűség elérése.

Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatóhelyettese sajtótájékoztatón ismertette a pályázat részleteit és a beruházások jelentőségét. – Az utóbbi évek egyik legfontosabb projektje valósult meg. A fejlesztés szükségességét az állatállomány folyamatos növekedése, valamint a gépekkel kezelt területek bővülése indokolta. Tizenhat gépet sikerült beszereznünk, például traktorokat, pótkocsikat, rakodógépet, rendterítőt, bálázót, szárzúzót és kaszákat, ezek nagyban segítik a munkát a jövőben. A megújult eszközpark elsősorban az állatok téli tartásához szükséges takarmányok elkészítéséhez és a természetvédelmi célú gyepkezelés hatékonyabbá tételéhez nyújt segítséget. Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy az új bikaistálló száz állat téli tartását oldja meg minőségi körülmények között.

A szabadtartáshoz szükséges kerítésrendszerre és itatórendszerekre pedig nagy szükség volt, hiszen az állatok többsége nyáron nem istállóban, hanem kint van, szabad ég alatt. A turisztikai attrakciókra is gondoltak, így a pályázat részeként két helyszínen kilátópontokat alakítottak ki. Ezekről az érdeklődők megtekinthetik a szabadtartásban lévő állatokat. Emellett több információs táblát is kihelyeztek. Az 540 millió forint összegű beruházás 2018 augusztusában kezdődött, és most zárult le.

Kiemelt képünkön: Pál Éva gazdasági igazgatóhelyettes és Németh Csaba általános igazgatóhelyettes a Széll Kálmán major új bikaistállójánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában