A város jelképei

2022.01.02. 11:00

Javában zajlik már a templomfelújítás Kőszegen

Javában zajlik a város jelképeinek tekinthető egyházi épületek és templomok felújítása.

Vas Népe

Fotó: Ohr Tibor

A munkák állásáról Sarkadi Márton építészmérnök beszélt lapunknak. A szakember elmondta, a legkritikusabb állapotban a 19. század végén épült Jézus szíve-plébánia­templom van, mivel építése idején terjedt el a műkő használata, az abból készült díszítmények és szerkezeti elemek elérték élettartamuk határát. A 20. század folyamán végzett szakszerűtlen tetőfelújítások miatt rengeteg beázás keletkezett. Itt a kármentésen túl le kellett gyártatni a díszmű bádogos elemeket is, így a helyszíni felújítás jövő tavasszal kezdődhet. A temetőkápolnánál elsőként a talajnedvesség elleni szigetelést és a statikai problémák elhárítását megoldani, mostanra pedig elkezdődhettek a restaurátori munkák is. A Szent Jakab- és a Szent Imre-templom esetében azonban a restaurátori kutatásoktól sokat várnak, itt jó esély van, hogy előbukkannak korábbi falfestések. A Kálvária-templom esetében is lezajlottak a restaurátori kutatások, készülnek az építészeti kiviteli tervek, rövidesen megkezdődhetnek a munkálatok itt is. Básthy Béla polgármester a már zajló és a még előkészítés alatt álló felújításokkal kapcsolatban is örömét fejezte ki, főleg, hogy mára a Szegényházzal kapcsolatban felmerült tulajdonjogi akadályokat is sikerült kezelni. 

 

 

– Kevés település van az országban, amely olyan épített örökséggel bír, mint Kőszeg, évszázados értékeinek megmentése pedig számos feladatot ad. A történelmi örökségnek részei a templomok is, felújításuk túlmutat a vallási kereteken, hiszen ezek a város jelképei – mindezt már Ágh Péter képviselő mondta, aki sokat tett azért, hogy a felújításokra forrást szerezzen. Mint azt hangsúlyozta, a kormány támogató döntésével sokadszor bizonyította elkötelezettségét a város iránt. Ősszel Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára személyesen is tájékozódott az aktuális lépésekről. 

 

 

Kiemelt képünkön: Soltész Miklós államtitkár, Básthy Béla és Ágh Péter a Szent Vér-kápolnában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában