Szédítő élmény

2022.02.21. 17:30

Gaming Expo Szombathelyen, avagy egy nap a virtuális valóságban - fotók

Szédítő élményben volt részünk tegnap az Országos Gaming Expo Vas megyei állomásán, az Arena Savariában, ahol egy napig minden a játékról szólt.

Budai Dávid

Nagy Zsombor a felnőttek között versenyez, komolyan veszi a játékot

Fotó: © Cseh Gábor

Az Országos Gaming Expo két hónapon át tart és 19 helyszínt érint, vasárnap Szombathely volt soron, ezért az Arena Savaria erre a napra egy hatalmas játékbarlanggá alakult át. 

 

Belépéskor mindjárt a játékuniverzum egy-egy kitalált karaktere fogad, akikről gyorsan kiderül, nemcsak modellek, maguk is lelkes játékosok. De hiszen az itt mindenki, autós, focis, stratégiai, egyre megy, van itt minden. Miközben a teljesen valósághű autósszimulátoron valaki épp a pályakör megdöntésére készül, mellette néhány méterre egy másik játékos egy Commodore 64-en vesz üldözőbe egy néhány pixelből álló színes szörnyet. A színpadon élő közvetítés mellett feszülnek egymásnak a joystickok, a játék állását pedig hatalmas LED-falon követni is lehet. A Star Wars-sarok után nem sokkal találok rá a VR szemüveges standra. Egy lövöldözős játékot választok, azt ígérik, amint kiválasztom a fegyveremet, máris megküzdhetek online érkező ellenségeimmel.

 

Gyorsan kiderül, hogy felkészületlenül ugrottam a másik dimenzióba, becsapott elmém nem tudott mit kezdeni azzal, hogy virtuális hősként hatalmasakat ugrom, miközben én a valóságban egy helyben állok. Hosszú percekig tartó émelygéssel fizetek érte. Ami persze nem véletlen, még csak nem is szokatlan, ott hibáztam, hogy nem tartottam be a fokozatosság elvét – mindezt már az eSport Szombathely Sportegyesület elnöke, Halmos Máté mondja.

 

 Tőle tudom azt is, hogy a VR szemüvegekkel a gyógyászatban is komoly sikereket értek el, például a mozgásszervi betegségek kezelésében vagy fóbiák legyőzésében. Itt ismerem meg a 11 éves Zsombit, aki felnőttek között versenyez a magyar Forma–1-es bajnokságban. Zsombi komolyan veszi a játékot, heti harminc óra virtuális száguldozás és egy edző segítsége kell ahhoz, hogy jöjjenek az eredmények. Álma, hogy egy nap majd beülhet egy igazi versenyautóba is. 

 

A Békéscsabai E-sport Egyesület alelnöke, Kutyej Dániel az általuk kifejlesztett videojátékos kompetenciamérésről mesél, amelynek segítségével nagyon sok minden kiderül egy-egy játékosról, például, hogy milyen gyorsan reagál, vagy hogyan dönt különböző helyzetekben, mennyire bevállalós vagy éppen óvatos. A program kiváló tehetségkutatónak is bizonyul, egy tanulási nehézségekkel küzdő kilencéves kisfiúról például kiderült, hogy reakcióidőt és finommotoros képességeket tekintve olyan, mint egy profi.

 

 Az e-sport is sport, abban a tekintetben mindenképpen, hogy ahogyan a való életben, a virtuálisban sem lehet megspórolni az időt, aki profi akar lenni, annak bizony sokat kell játszania. Magyarországon mindössze néhányan vannak olyanok, akik, ha szűkösen is, de meg tudnak élni abból, hogy játszanak. Aki például tegnap megnyerte Szombathelyen a FIFA22 országos bajnokság megyei selejtezőjét, százezer forinttal lett gazdagabb, aki pedig majd a fővárosi döntőn fog győzni, annak 350 ezer forint lesz a jutalma. Téved tehát, aki azt hiszi, hogy ez csak játék. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában