A bátorságpróbára sokan jelentkeztek

2022.03.24. 12:00

Elemlámpás látogatás a szombathelyi víztoronyban - fotók

Idén harmincadik éve szerveztek programokat a Víz világnapja alkalmából számos országban. Kedden a megyeszékhelyen az AGORA különleges elemlámpás bátorságpróbára várta az érdeklődőket a víztoronyba.

Gyöngyössy Péter

A szervezők tízfős csoportokba szervezték az érdeklődőket, a kezükbe zseblámpát adtak

Forrás: Unger Tamás

 Az AGORA nem először hirdetett elemlámpás toronylátogatást a felújított toronyba. Ősszel egy családi programhoz kapcsolódva már kipróbálták ezt az extra programot. Most a víz világnapja alkalmából lehetett, a megszokott látogatási időn túl felmenni.

 

 – A mostani alkalom érdekessége, hogy a torony külső és belső világítását is lekapcsoltuk, a látogatók elemlámpát kaptak. Ebből adódóan a torony belsejét és a várost is szokatlan módon tapasztalhatták meg – tudtuk meg Kiss Andreától, az AGORA igazgatóhelyettesétől. Tízfős csoportokba rendezték a jelentkezőket. Mi is csatlakoztunk. Valóban különleges élmény volt az imbolygó elemlámpák gyér fényében felfelé araszolni a keskeny csigalépcsőn. Ennek a szokatlan perspektívának köszönhetően határozottabban érezhettük meg az egykori ipari létesítmény monumentalitását. A kissé félelmetes félhomályban szavak nélkül is beszédesek voltak a gyér fényben elénk villanó öles csővezetékek és a víztér feneketlennek tűnő most már üres medencéi. Átérezhettük, hogy a mindennapokban használt ivóvíz nincs magától. Különlegesség volt az is, hogy egyre magasabb szintekről gyönyörködhettünk a kivilágított város panorámájában.

 

 Egy fiatal társaság egymás után készítette a vidám szelfiket, egy aprócska kislány erősen kapaszkodott apukája kezébe, miközben bátran trappolt felfelé a végtelennek tűnő lépcsőkön. Vörös Imréné nemrég költözött Tolna megyéből Szombathelyre. Elmondta, hogy először járt a toronyban, nagy élmény volt számára az elemlámpás program és pazar volt a kilátás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában