Előadás

2022.03.09. 09:00

Kresznerics kötetéről: gyökérrend, deákozat

Dr. Vörös Ottó nyelvész tanár tartott előadást a Várostörténeti Akadémia szezonzáró programján. A téma Kresznerics Ferenc A magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal című művének bemutatása volt.

VN

Dr. Vörös Ottó nyelvész a várostörténeti akadémia szezonzáró programján tartott előadást

Forrás: Szendi Péter

A Csaba József Honismereti Egyesület Várostörténeti Akadémiája közel három évtizedes múltra tekint vissza, az ismeretterjesztő, tudományos előadássorozat ugyanis 1992 októberében indult útjára. Az idei tavaszi évad zárásaként az egyesület elnöke, dr. Vörös Ottó nyelvész Vas megyéhez kötődő témát választott, és az ivánci születésű esperes plébános, Kresznerics Ferenc rendkívül érdekes szótárát mutatta be az érdeklődőknek.

 

 Elhangzott, hogy a szerző – akit Szombathely első püspöke, Szily János szentelt pappá – Ság község plébánosaként szolgált. A szótár anyagát tanítványaival gyűjtötte össze csaknem két évtized alatt. A szótárban nyolcvanezer szó szerepel. A mű bevezetőjében Kresznerics Ferenc részletesen fejti ki véleményét a magyar nyelv alaktani rendszeréről. Kritikusan ír a korábban kiadott „Bötü-rendbe vett” szótárakról, mert ezeket célszerűtlennek tartotta. Ezzel szemben saját szótárában „gyökerek”, vagyis szótövek alapján csoportosította az egyes kifejezéseket. A kiemelt szótő után egy csokorba gyűjtötte a deákozással – vagyis toldalékolással és összetétellel – létrehozott szavakat. A szerző közlést ad a tájnyelvi és nyelvtörténeti alakváltozatokról is, emellett érinti az adott kifejezéshez tartozó szólásokat, közmondásokat is. 

 

A legtöbb esetben arról is van feljegyzés a szótárban, hogy az adott kifejezést a szerző hol hallotta. A szótár 1831-ben jelent meg, egy eredeti példány a körmendi Faludi Ferenc Könyvtárban is van, ezt az előadás végén megnézhették az akadémia hallgatói. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában