Mesélő házak

2022.04.24. 09:00

Tatamér Vasaljáról

Pinkaszentkirály és Vasalja falvakat közigazgatásilag a századfordulón egyesítették.

Feiszt György

Aligha tévedünk, ha neki tulajdonítjuk a templom építését

Forrás: VN

Bár a szentkirályi falurész lakói előtt ismertek voltak a templom körül földbe süppedt kőfaragványok, Vasalja községet az 1970- es évek műemlékjegyzéke még csak „jellegzetes népi épületei miatt” tartotta figyelemre méltónak. Az 1994-ben megindult feltárás során a régészek megtalálták és az analógiák alapján rekonstruálták a középkorban épült templom kapuzatát. A minden részletre kiterjedő kutatás további kőfaragványokat, freskókat is feltárt, és ezek bemutatása révén a templom ma Vas megye egyik különleges műemlékeként áll a látogatók előtt. A templomot azonban – úgy a méretei, mint az előkerült középkori maradványok művészi színvonala miatt – kiemelik az átlagos falusi egyházak sorából. 

Az építkezés jelentős anyagi erővel rendelkező építtetőjét, mai kifejezést használva, „szponzorát” – Tatamér fehérvári prépost királyi alkancellárt – a közelmúlt levéltári kutatásai hozták elénk. A jeles férfiú pályája az Anjou királyok környezetében teljesedett ki. A 14. század írásbeliségének kutatói az ő személyéhez kötik a királyi oklevelek kancelláriai jegyzetelését, a kiállított diplomák tartalmának a királyi registrumokba, vagyis a „királyi könyvekbe” való bevezetését. Azt, hogy Tatamér alkancellár vasaljai kötődésű volt, Károly Róbert királynak egy 1336-ben kelt okleveléből tudjuk meg. A Balkánon a 14. század elején kezdődő oszmán terjeszkedés megelőzésére Károly Róbert katonai akciókat indított. Az egyik hadjárat során Basarab, a királynak látszólag meghódolt havasalföldi vajda, álságos módon tőrbe csalta és Posadánál gyakorlatilag megsemmisítette a magyar király erőit. 

A hivatkozott oklevélből tudhatjuk meg, hogy Károly Róbert életét Tatamér alkancellár Bakó nevű fivére – az írás szerint – „csodálatra méltó szolgálatokkal, jobb szemének világa elvesztésével, súlyos sebesüléssel, erjedő vérének bőséges hullatásával”, mentette meg. Ennek gazdag jutalma lett a Csákánytól Vasaljáig terjedő Vas vármegyei birtokok család részére történő adományozása. Szentkirály falu, ebből következőleg annak kegyurasága is, Tatamér tulajdonába került, így aligha tévedünk, ha neki tulajdonítjuk a nagy méretű, díszes templom építését. Tatamér alkancellár Nagy Lajos királyt is híven szolgálta. Az írások szerint a fehérvári káptalan prépostjaként 1359-ben, római zarándoklata közben érte a halál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában