Jubileum

2022.06.07. 08:54

A néptánc napja - Negyedszázados lett a Gencsi Söprű - fotók

Huszonötödik, jubileumi alkalommal rendezték meg a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivált, amely ebben az évben szűkebb programmal valósult meg, de a nívó a régi volt.

Tóth Judit

A Béri Balogh Tánciskola is színpadra lépett a fesztiválon

Forrás: Cseh Gábor

Pünkösdvasárnap délutánján több órán át a néptáncosoké és a népzenészeké volt a főszerep Gencsapátiban. Az együtteseket zsűri értékelte, jobbító szándékkal, így nem is születtek helyezések. Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere köszöntőjében így fogalmazott: – Huszonöt éve is itt voltam, amikor Varga Albin vezetésével néhányan elindították ezt a rendezvényt. Akkor nem gondoltam, hogy a Gencsi Söprű ilyen hosszú életet él meg. Szerencsére tévedtem. A hagyományőrző program évről évre nagyobb lett, ezért köszönet mindazoknak, akik szervezik, és akik részt vesznek rajta szereplőként, nézőként. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is méltatta a jubiláló eseményt. 

 

– Két rendezvény van, amelyen biztosan itt vagyok Gencsapátiban. Az egyik a betlehemes találkozó, a másik a Gencsi Söprű. Korábban még mint a sárvári táncegyüttes tagja vettem részt, az utóbbi időben pedig nézőként. Mindig örömmel jövök – mondta, majd hozzátette, hogy az idei fesztiválszezon majdnem teljes lesz Vas megyében, két Covid-év után a szervezők újult erővel vágtak neki a programok összeállításának. A Gencsi Söprű csak 2020ban maradt el, tavaly már megtartották. Az idén – a jubileum ellenére – kisebb programmal készültek a szervezők, de ígéretet tettek, jövőre visszatér a nagyszabású, többnapos pünkösdi fesztivál Gencsapátiba. Az idei programot a virtuóz Ferenczi György zárta, aki az Első Pesti Rackákkal adott koncertet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában