Kijáró

2022.06.16. 16:48

Az Európai Bíróság döntése szerint Ausztriában jogellenes a családi támogatások indexálása

Az Ausztriában dolgozó, de a többi között a Magyarországon élő uniós polgárok gyermekei után járó családi pótlék, gyermekkedvezmény és egyéb családi adókedvezmények összegének kiigazítása sérti az uniós jogot – állapították meg a luxemburgi bírák csütörtökön közzétett ítéletükben.

magyarok.orf.at

Forrás: Pixabay

Az Európai Unió Bírósága ítéletében mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy az uniós jog tiltja a bevándorló munkavállalók állampolgárságán alapuló bármely hátrányos megkülönböztetést a szociális biztonság területén. Közölték továbbá, hogy a családi támogatás és az eltartott gyermek után járó adókedvezmény nem csökkenthető, illetve nem módosítható azzal az indokkal, hogy a jogosult vagy családtagjai egy másik tagállamban rendelkeznek lakóhellyel. Mint ismert, Ausztria 2019. január 1-jén vezetett be jogszabályt, mely azon külföldi munkavállalók esetében, akiknek a gyermekei állandó jelleggel egy másik uniós tagállamban tartózkodnak, az érintett tagállamban fennálló általános árszínvonal függvényében állapítja meg a családi ellátások és különböző adókedvezmények összegét - írja a magyarok.orf.at

Az EU Bizottsága az indexálást diszkriminatívnak ítélte, és 2020 májusában panaszt nyújtott be. Ausztriának most utólagos kifizetésekkel kell szembenéznie. A Családügyi Minisztérium nemrégiben közölte, hogy „felkészült a Bíróság ítéletének minden lehetséges jogi következményére“. Egy májusi parlamenti kérdés szerint a minisztérium vezetője, Susanne Raab már 220 millió eurót különített el az esetleges utólagos kifizetésekre.

Az ÖVP-FPÖ kormány presztízsprojektje

Januárban az Európai Bíróság egy véleményében elfogadhatatlannak nyilvánította a családi támogatások indexálását. Az indexálás az akkori kancellár, Sebastian Kurz és az akkori családügyi miniszter, Juliane Bogner-Strauß (mindketten ÖVP) ÖVP-FPÖ kormányának presztízsprojektje volt. Az Ausztriában dolgozó uniós polgárok – így a magyarországiaknak is – családi juttatásait és a gyermek után járó levonásokat a gyermekek lakóhelye szerinti ország megélhetési költségeihez igazították. Az ÖVP-FPÖ koalíció ezzel évi 114 millió eurót akart megtakarítani: így az állam 2019-ben 62 millió euróval, 2020-ban 87 millió euróval, 2021-ben pedig 141 millió euróval kevesebbet fizetett ki, mint 2018-ban.

Kezdettől fogva ellentmondásos

Míg az indexálás azt jelenti, hogy például a Svájcban, Nagy-Britanniában vagy Írországban élő gyermekek többet kapnak, addig a romániai gyermekek még a felét sem kapják annak, amit egy ausztriai gyermek után kifizetnek. A bolgár gyerekek még kevesebbet kapnak. A családi támogatások indexálása kezdettől fogva ellentmondásos volt. Amikor Ausztriában elfogadták a törvényt, azzal érveltek, hogy a megélhetési költségek a lakóhelytől függnek. Ezért igazságtalan lenne, ha mindenhol ugyanazt az összeget fizetnék ki.

Azonban a szomszédos országok és az európai jogi szakértők is úgy vélték, hogy a javaslat már az elfogadása előtt összeegyeztethetetlen volt az európai joggal. Az EU Bizottsága szerint a családi támogatások indexálása nemcsak jogellenes, hanem diszkriminatív is. Az gyakorlatilag nem vonatkozik azokra az osztrák állampolgárokra, akik külföldön dolgoznak az osztrák hatóságoknak, és akiknek gyermekei ott élnek velük – „bár helyzetük hasonló“. Az uniós hatóság panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában