Ünnepélyes keretek közt

2022.06.14. 09:00

Örökségnapot szervez a Vasvár Népfőiskola, kulturális és gasztroprogrammal, a helyi értéktár bővítésével

Örökségnapot szervez a Vasvár Népfőiskola június 19-én, vasárnap a Békeházban. A rendezvény alapgondolatát három új elem helyi értéktárba kerülése adja.

Pogács Mónika

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész a Békeház kiállításán

Forrás: PM

– Az egyik ilyen új értékelem a Békeház képzőművészeti gyűjteménye, amely idén tízéves – kezdett a felsorolásba Drimmer Lászlóné szervező. A másik elemről szólva elmondta: a pásztorok zászlóját Szent Vendelről nevezték el, ezt egykor a búcsúi menetben szokták vinni a vonulók. Az eredeti zászló jelenleg a vasvári múzeumban található. A népfőiskola most elkészíttette ennek másolatát, amelyet a temetői templomban őriznek majd. A búcsúkon pedig ezentúl ismét viszik majd a menetben a búcsújárók. 

– A harmadik elem a motoreke, amelyet egy évszázada fejlesztett ki egy vasvári iparos. A találmány később elkerült Vasvárról egy sárvári gyűjtőhöz, most a város vis - szavásárolta az ipartörténeti ritkaságot, amely szintén a helyi értéktár új eleme lesz vasárnaptól – tette hozzá a szervező. A rendezvényen azonban a már értéktárban sorakozó számos elemmel is megismerkedhetnek az érdeklődők egy molinókiállítás révén. – A Békeház udvara szép és méltó helyszíne lesz az eseménynek – hangsúlyozta Drimmer Lászlóné. A program vasárnap 14 órakor előadásokkal kezdődik. Az elmúlt évszázad vasi alkotóinak munkáiból összeállított képzőművészeti gyűjteményt Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, kurátor mutatja be. Szent Vendel tiszteletéről és a vasvári juhászokról dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, a Vasvári Múzeum igazgatója beszél, a vasvári fejlesztésű motoreke történetéről pedig Zarowny Ferenc műgyűjtő, a motoreke felújítója tart előadást. 

Az új elemeket ünnepélyes keretek között fogadják majd be a helyi értéktárba, amelyet V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő méltat, köszöntőt Tóth Balázs polgármester mond. Családi programokat is ajánlanak az érdeklődőknek vasárnap, köztük népi játszóházat, kézműves-foglalkozásokat, fotószínházat. A térség gasztronómiája a rendezvényen kínált vad- és halételekben jelenik meg. A kulturális programban mások mellett fellép a Kánya Duó, a Kármentő zenekar, az Őszirózsa Népdalkör, és a hegyháti térség iskoláinak csoportjai is bemutatkoznak. Jönnek gólyalábasok, a napot este koncert zárja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában