Iparosemlékek

2022.06.25. 07:00

Régi körmendi mesterek emlékezetére - Kiállítás nyílt Körmenden

Műhelyélmények – Körmendi iparosemlékek címmel nyílt új kiállítás a Batthyány-kastély Parádés istállójában, a Kubinyi Ágoston-program támogatásával.

Tömböly Ágnes

Kovács, takács, kádár, kötélgyártó, faesztergályos és mézeskalács-készítő eszköztárából is ízelítőt ad az az állandó tárlat, amelyet pénteken nyitottak meg a Múzeumok éjszakája program részeként a Parádés istállóban.

Forrás: Szendi Péter

Kovács, takács, kádár, kötélgyártó, faesztergályos és mézeskalács-készítő eszköztárából is ízelítőt ad az az állandó tárlat, amelyet pénteken nyitottak meg a Múzeumok éjszakája program részeként a Parádés istállóban. – Olyan mesterségeket, kiállítási tárgyakat mutatnak itt be, amelyek Körmendhez és térségéhez kapcsolódnak – mondta köszöntőjében Bebes István. A polgármester egyben köszönetet mondott a kormánynak, hogy a kiállításhoz anyagi támogatást nyújtott. Ez 20 millió forintot jelentett – ezt már dr. Vitályos Eszter parlamenti államtitkártól tudtuk meg. A Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese szólt arról is, hogy 2017-ben 10 millió, 2018- ban 12 millió, míg 2019-ben újabb 10 millió forintot nyert el pályázat útján a körmendi intézmény állandó kiállítások létrehozására. Időutazásra hívta a látogatókat dr. Horváth Sándor néprajzkutató, aki a kovácsmesterség, a mézeskalács-készítés és a gyertyaöntés hagyományairól is beszélt a tárlatot méltatva. – A kiállítás egységeiben megfigyelhető egy organikus káosz – erre már Bebes Árpád, a kiállítás kurátora hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva: az egykori körmendi mesterek leszármazottai is segítettek a tárgyak elrendezésénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában