Tárgyalás

2022.08.04. 13:48

Csepregi gyermekhalál: elrendelték a szülők letartóztatását, durva részletek derültek ki - fotók, frissítve

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

16.00 - A gyermekük halálát kívánták, ezért nem gondozták 

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a csepregi emberölési ügyben a gyanúsítottak letartóztatását. 

A házaspár közösen nevelte öt kiskorú gyermekét. Az eset során elhunyt, 2019-ben született gyermek arcát és fejét rendszeresen ütlegelték, a földön fekvő gyermekbe az édesanya többször belerúgott, őt a szoba hideg padlózatán egy pelenkában, ruhanemű nélkül fekve hagyták aludni - tájékoztatott a Szombathelyi Törvényszék sajtó osztálya közleményben. Megtudtuk, a gyermek megfelelő táplálását legalább négy hónapon keresztül tudatosan elmulasztották, emiatt ő nemcsak legyengült, hanem gennyes tüdőgyulladás is kialakult nála. 

"A gyanúsítottak a gennyes tüdőgyulladás tüneteit, illetve a gyermek romló állapotát észlelték, ennek ellenére nem kértek segítséget, nem biztosították a gyermek orvosi ellátását" - olvasható a közleményben. Emiatt február 7-én éjszaka hunyt el. Ismeretes, február 8-án a délelőtti órákban jelentették be: gyermekholttestet találtak a csepregi családi házban. 

A gyermek halála minden kétséget kizáróan elkerülhető lett volna megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén - erről is írtak a törvényszéki közleményben.

Megtudtuk azt is: a kicsit éheztették, bántalmazták, orvosi segítséget számára nem kértek, mindez pedig a gyermek számára a komoly szenvedést, fájdalmat, gyötrelmet okozott. A kisfiú mentális, fizikális leépülése, sorvadása a halálához vezetett. A gyanúsítottak gyermekük halálát kívánták, ezért mulasztották el szándékosan ápolását, gondozását. 

Mint arról korábban írtunk, a házaspárt négyrendbeli kiskorú veszélyeztetésével is gyanúsítják. Erre vonatkozóan a törvényszék sajtóosztálya arról tájékoztatott: a gyermekeket egy lánccal bezárt szobában tartották, őket csak akkor engedték ki, ha levegőre mentek ki. Az ételt csak beadták számukra a szobába, azonban azt nem ellenőrizték, hogy azt elfogyasztották-e. A szobát nem takarították, a padlón és a gyerekek ágyában szemetet, rothadó ételmaradékot, vizeletet és székletet is találtak. 

A bíróság végzése ellen az édesanya és védője jelentett be fellebbezést, míg az édesapa és védője tudomásul vették azt.

Az édesanya egyébként meg nem erősített információink az eset óta még egy gyermeket a világra hozott. 

15.00 - A Szombathelyi Törvényszék közleménye az üggyel kapcsolatban:

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a gyanúsítottnak letartóztatását, akiknek a cselekménye különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására, valamint kiskorú veszélyeztetésé bűntettének megállapítására alkalmas - tájékoztat hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék. 

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsítottak – akik házastársak - közösen nevelték öt kiskorú gyermeküket. A gyermekek közül a 2019-ben született sértett arcát és fejét rendszeresen ütlegelték, a földön fekvő gyermekbe az édesanya többször belerúgott, őt a szoba hideg padlózatán egy pelenkában, ruhanemű nélkül fekve hagyták aludni, illetve a sértett megfelelő táplálását legalább négy hónapon keresztül tudatosan elmulasztották, ami a gyermek testi leromlásához, továbbá gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett. A gyanúsítottak a gennyes tüdőgyulladás tüneteit, illetve a gyermek romló állapotát észlelték, ennek ellenére nem kértek segítséget, nem biztosították a gyermek orvosi ellátását. Mindezek következtében a sértett 2022. február 7. napján éjszaka elhalálozott. A sértett halála megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén minden kétséget kizáróan elkerülhető lett volna, valamint amennyiben a gyermeknél a gennyes légúti gyulladást időben ellátásban részesítették volna, élete megmenthető lett volna. Azzal, hogy gyanúsítottak a sértettet éheztették, bántalmazták, illetőleg részére orvosi segítséget nem kértek, a gyermek fizikális, mentális leépülése, sorvadása valamint ezek miatti halál a sértettnek a szokványost meghaladó szenvedést, fájdalmat, kínt, gyötrelmet okozott. A gyanúsítottak gondozási, ápolási kötelezettségüket szándékosan elmulasztották, mert gyermekük halálát kívánták, amelynek következtében állt be a magatehetetlen kiskorú sértett halála.

Mindezeken túl a gyanúsítottak a nevelésük alatt álló gyermekek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyeztették olyan módon, hogy a gyermekeket egy lánccal bezárt szobában tartották, őket onnan csak levegőzés céljából engedték ki, nekik az ételt beadták a szobába, azonban nem ellenőrizték, hogy azt elfogyasztják-e. A négy gyermeknek az alapvető higiéniai feltételeket nem biztosították, a gyermekek szobájában nem takarítottak, a padlózat és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel, és széklettel volt szennyezett, amely miatt fertőzésveszély állt fenn. A gyermekek levegőzésére szolgáló udvar szeméttel, ételmaradékkal, rozsdás vashulladékkal volt szennyezett, amely miatt ugyancsak fertőzésveszély állt fenn és balesetveszélyes is volt. A gyanúsítottak az elhunyt sértettet csupán két alkalommal vitték el a számára előírt fejlesztő gyógytornára, de az otthoni gyakorlatokat nem végezték el a gyermekkel, továbbá a halálát megelőző öt napban őt nem fürdették, pelenkáját a halála előtt négy nappal cserélték le.

A bíróság végzése ellen az édesanya és védője jelentett be fellebbezést, míg az édesapa és védője tudomásul vették azt.

13:20 

Csütörtök délután előbb a csepregi emberölési esetben megalapozottan gyanúsítható nőt hozták a rendőrök a Szombathelyi Járásbíróság Szily János utcai épületébe. A Vas Megyei Főügyészség indítványozta letartóztatását, az indítványról ezekben a percekben döntenek.

Forrás: Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

 

8:00

A Vas Megyei Főügyészség indítványozta egy férfi és egy nő letartóztatását a csepregi emberölési ügyben, az indítványról a nyomozási bíró dönt - tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Fejes Péter mb. főügyészhelyettes. Megtudtuk, a gyanú szerint különös kegyetlenséggel történt az eset. Dr. Fejes Péter mb. főügyészhelyettes csütörtök reggel arról tájékoztatta lapunkat: "A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján változott az élet elleni bűncselekmény minősítése különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettére." 

 

Előzmények:

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjába 2022. február 8-án 10 óra 45 perckor bejelentés érkezett, amely szerint egy csepregi családi házban gyermekholttestet találtak. Az eset körülményeinek tisztázása érdekében a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított ismeretlen tettessel vagy tettesekkel szemben. Az eljárás során beszerzett igazságügyi szakértői vélemények és egyéb nyomozási cselekmények elvégzését követően a augusztus másodikán, kedden, a nőt és a férfit minősített emberölés bűntett, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták és őrizetbe vételük mellett előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásuk indítványozásra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában