Háromnapos találkozó

2022.08.24. 16:00

Megerősítés – Munkaévkezdő lelkészkonferencia Kőszegen

Ismét Kőszegen tartotta munkaévkezdő lelkészkonferenciáját a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület. A háromnapos találkozó hétfőn kezdődött mintegy kilencven lelkész részvételével – témája idén a konfirmáció volt.

Tóth Kata

Egyházmegyei játék az iskola tankertjében – az egyházkerület hat egyházmegyéjének lelkészei vetélkedtek az iskola profiljával is ismerkedve. Itt éppen fészket építettek

Forrás: Unger Tamás

 Jó konferencia-helyszínnek bizonyult az Insula Lutherana, a kőszegi evangélikus sziget középpontban a templommal, a helyi gyülekezet és a Kőszegi Evangélikus Középiskola épületeivel – ezért is tervezte egyházkerületünk újra ide a lelkésztalálkozót. A három egyházkerületben egy időben tartottunk hasonló munkaévkezdő összejövetelt, amelyen felkészülünk az előttünk álló gyülekezeti munkaévre. Tavaly – utalva a pandémiás helyzetre is – az újratöltés, az idén a megerősítés volt a központi téma. Aktualitását adja az is, hogy egyházunkban kutatás kezdődött a konfirmáció témájában, és egy korábban Magyarországon nem jellemző gyakorlatot is bevezettünk: a gyermekeknek is lehetőségük van úrvacsorát venni. A keddi tematikus műhelyek közül az egyik ezt tárgyalta, de témát adott a gender-kérdés és a lelkészi életpályamodell is – tudtuk meg Baranyay Csaba kőszegi lelkésztől.

 

Hétfőn különleges hangvételű igehirdetést hallhattak a résztvevők Lackfi János felolvasóestjén. Kedden (is) adódott alkalom az aktuális témák átbeszélésére, arra, hogy gyülekezeti élményeiket, tapasztalataikat megosszák egymással a résztvevők Szemerei János püspök vezetésével. A főelőadást Pángyánszky Ágnes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője tartotta Tradíció és kihívások dilemmái az evangélikus konfirmációi szolgálatban címmel. A reggeli és esti áhítatokon ezúttal is volt alkalmuk bemutatkozni a frissen szolgálatba állt lelkészeknek. A szerdai záró úrvacsorai istentiszteletet – a konferencia csúcspontjaként – a templomban Bencze András püspökhelyettes, székesfehérvári lelkész tartotta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában