Fontos a rendszeres mozgás

2022.09.19. 18:30

A mindennapi testmozgásért Celldömölkön - Sportolás a tanórán kívül is

Csatlakozott a Magyar Diáksport Szövetség Aktív iskola programjához a városi általános iskola. A cél a rendszeres mozgás, nem csak testnevelésórán.

Cseh-Egyed Bernadett

Geiger Csilla testnevelő tanár tart órát

Fotó: © Cseh Gábor

A fiúk az egyik, a lányok a másik pályán rúgják a bőrt a bemelegítés után, de voltak, akik tollasütőt ragadtak, mások a kültéri fitnesz elemeket vették birtokba – a tanév első teljes hetében járunk a Celldömölki Általános iskola udvarán. Amíg az időjárás engedi, a testnevelésórák egy részét itt, a szabad levegőn tartják meg, de folyamatosan üzemel a tornaterem, a közeli sportcsarnok és az uszoda is. 

– A mindennapos testnevelés nálunk valóban azt jelenti: minden osztálynak minden nap van testnevelés órája – mondja Viola István intézményvezető. Hozzáteszi: egyre fiatalabbaknál és egyre többeknél jelentkezik a túlsúly, ezért nagyon fontosnak tartják a rendszeres testmozgást.

Ezt erősíti meg Geiger Csilla testnevelőtanár is. Úgy tapasztalja: a gyerekek többsége csak annyit sportol, amennyi az órarendben szerepel, a digitális világ uralja a diákok szabadidejét. Ezért mindent igyekeznek beépíteni a tanrendbe az alapozástól kezdve a labdajátékokon át az úszásig. 

Úgy vélik azonban, még ennél is több mozgásra van szükségük a diákoknak, ezért csatlakoztak az Aktív iskola programhoz: új mozgásformákat vezetnek be, és egyéb órákon, illetve szünetekben is megmozgatják a tanulókat. 

 – Az Aktív iskola program valójában egy minőségirányítási rendszer. Külföldön több hasonló működik, ezt a Magyar Diáksport Szövetség a magyar viszonyokra szabta – mondta el lapunknak dr. Molnár László, a szervezet stratégiai igazgatója. Hozzátette: a program célja az iskolában zajló, mozgással, fittségoktatással, diáksporttal, testneveléssel kapcsolatos munka nyomonkövetése. Egyfajta tükröt ad az intézményeknek, amely alapján elhelyezhetik magukat egy skálán: mennyit tesznek a gyerekek egészségéért, rendszeres mozgásáért.  

A stratégiai igazgató szólt arról is, az iskoláknak lehetőséget biztosítanak a folyamatos fejlődésre. A feltételeknek való megfelelést a Magyar Diáksport Szövetség folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli. Ha a költségvetési feltételek megengedik – remélik, hogy már a közeljövőben -, elindulhat az országos program, ahol a részvételhez különböző motivációs elemek kapcsolódnak majd. Ennek részletei azonban még kidolgozás alatt állnak – az idei esztendő még próbaidőszak. Dr. Molnár László közölte: összesen 75 iskolát vettek be a programba, Vas megyében a celldömölki mellett további két szombathelyi és két körmendi intézményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában