Véget ért a vakcáió!

2022.09.01. 07:49

Becsengettek Vas megyében is: így zajlott a tanévkezdés, több iskolában is jártunk - fotók, videók - Frissítve!

Ilyen volt a tanévkezdés megyénkben.

Horváth Balázs, Cseh-Egyed Bernadett, Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Egy picit tovább alhattak a felsőszölnöki diákok

A felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola a magyarországi szlovén nemzetiségi nyelvoktatás alapköve, fenntartója az Országos Szlovén Önkormányzat. A tanévnyitót csütörtökön 11 órakor tartották az intézményben, ez már hagyomány, így a diákoknak szeptember elsején még nem kellett korán kelniük.

Az ünnepi tanévnyitót megtisztelte jelenlétével Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, Kovács Anita hivatalvezető, Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke, Tóth Tibor plébános, Novak Valentina szlovén szaktanácsadó és Ropos-Csató Melinda SZM elnök.

A diákokat Treiberné Doncsecz Ildikó igazgató köszöntötte, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy az iskola teljes tanulólétszáma 64 fő, ebből hatan kezdik meg elsősként a tanévet. Magyarország legnyugatibb szegletében arra törekednek, hogy minőségi tudással vértezzék fel tanulóikat.

Az iskolához két óvoda is tartozik, a szakonyfalui intézmény 16 fővel, a felsőszölnöki 22 fős vegyes csoporttal kezdte meg működését.

- A nyár folyamán intézményeinkben folytatódtak a beruházások. Iskolánkban a tavaly részben megvalósult homlokzati hőszigetelés folytatódott, emellett a tantermek, folyosók újrafestése is megtörtént. A felsőszölnöki óvoda minden helyiségét újrafestették, Szakonyfaluban az óvoda irodája kapott új bútorzatot. Idén ősszel sor kerül az udvar kerítésének cseréjére és a bejárat térkövezésére is – mondta az intézményvezető.

A felsőszölnöki iskolában minden a buszjáratokhoz van igazítva, hiszen a tanulók kilencven százaléka tömegközlekedéssel érkezik. Felsőszölnök nagyon hosszú falu, van, aki emiatt helyben is busszal közlekedik, emellett a szomszédos településekről is sok bejáró tanuló van.

A Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolának éppen tíz éve fenntartója az Országos Szlovén Önkormányzat. A szervezethez ezen kívül még egy intézmény tartozik, Apátistvánfalván, a Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda. Felsőszölnökön tíz főállású pedagógus dolgozik az iskolában, emellett három óraadót is foglalkoztatnak.

Fotós: Szendi Péter

Tanévkezdő szentmise a Boldog Salkaházi Sára Technikumban  

Az új intézmény Szombathelyen a volt püspöki általános iskola épületében kapott helyet. Az épületet megáldotta és a tanévkezdő szentmisét celebrálta Székely János püspök. Az évkezdő szentmisén jelen volt még Császár István atya, aki az iskola lelkésze is. Mindezek mellett jelen volt a tanári kar és az iskola vezetősége is.  

– Az emberi élet egyik legfontosabb szakaszát jelentik a középiskolás évek, ilyenkor születik meg valakiben a felnőtt ember, az élete nagy tervei, vágyai ilyenkor formálódnak a szívében. Ebben szeretne iskolánk segítséget adni. A Boldog Salkaházi Sára technikum is olyan iskola, mint a többi, itt is tantárgyakat adunk át, emellé azonban szeretnénk még valamit odatenni, átadni egy keveset az emberi élet értelméből, titkából – mondta el köszöntőjében a püspök. 

Ezenkívül elhangzott: a névadó élete, jó cselekedetei például szolgálnak arra, hogy milyennek is kell lennie egy jó ápolónak, óvónőnek. Az iskolában ugyanis oktatási szakasszisztensi, szociális ápolói és kisgyermek gondozó-nevelői képzés indult.  

Az évnyitó után Székely János áldotta meg az iskolát és szentelte fel a benne található kápolnát.  

Az elsősök nagy izgalommal érkeztek a körmendi iskolába

A nyári vakáció után csütörtök reggel fél nyolcra megélénkült a körmendi Kölcsey utca környéke, megpakolt iskolatáskákkal, rajz- és technikadobozokkal, valamint sportfelszereléssel vonultak iskolába a gyerekek.

A körmendi Boldog Batthyány László Katolikus Iskolában 11 osztályban 230-an kezdték meg tanulmányiakat a mai napon. Két első osztályban, negyvenhárom kis elsős először ült iskolapadba.

Az elsősöknek minden újdonság volt, nagy örömmel és izgalommal fedezték fel az iskolát. A 1.b osztályban Némethné Marton Dóra és Törökné Ferencz Éva tanítónők fogadták a gyerekeket, akik az első órában szüleikkel együtt válogatták, rendezgették tankönyveiket, füzeteiket, és egyéb iskolai eszközeiket.

A délelőtt folyamán Kiss László körmendi plébános, iskolalelkész és Bodorkós Áron diakónus, hatodéves papnövendék körbejárta az osztálytermeket, megáldotta az iskolatáskákat, valamint a gyerekeket.

Rendőrök, polgárőrök segítik az iskolába jutást!

Ami a belvárosi közlekedési helyzetet illeti, rosszabbra számítottunk az első tanítási napon. Araszolás és lépésben haladás helyett a szokásos forgalom jellemezte az iskolák környékét.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

A Bolyai-, a Neumann- és a Paragvári-iskoláknál nem alakult ki dugó. Az oktatási intézmények környéken a más napokon tapasztalthoz képest nem jelentett nagyobb problémát a parkolás sem. Viszonylagos nyugalomról számolt be a szombathelyi Neumann-iskola előtt Bercse László, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője is. 7.50-kor jártunk a helyszínen. 

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

– Megnyílt csütörtök reggelre a Paragvári utca, éjszaka elkészült a kivitelező az útburkolat javításával. Az iskolákba, munkahelyekre igyekvők minden bizonnyal hosszabb menetidővel számoltak és azzal, hogy a párhuzamos utcákat kell használni. Időben odaért mindenki az iskolába. A Neumann-iskolánál folyamatos volt a forgalom 7 órától, de torlódás nélkül. Nem volt szükség rendőri beavatkozásra, nem kellett forgalmat irányítanunk – hallottuk Bercse Lászlótól, aki azt javasolja: mindenki induljon el időben, tervezze meg az útját, még a parkolást és a kiszállást is. Nem utolsósorban türelem, tolerancia is kell a reggelekhez.

Fokozott rendőri jelenlétre egész hónapban 7 és 8 óra között lehet számítani. Szombathelyen több helyszínen – a Neumann-, a Dési-, a Paragvári-, a Reguly, a Váci-, a kereskedelmi középiskolánál és az Ady téren – segítik a rendőrkapitányság munkatársai a közlekedőket a polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel közösen.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Becsengettek az Oladi Általános Iskolában is

Hétfőn reggel nyolc órakor tartotta tanévnyitó ünnepségét az Oladi Általános Iskola: összesen 513-an kezdték meg itt a 2022/2023-as tanévét. Az 56 elsőst a nyolcadikosok kézen fogva kísérték az aulába, ahol előbb a diákok adtak vidám hangulatú, zenével tűzdelt előadást, majd Favorido Erika Intézményvezetői feladatokat ellátó intézményvezető-helyettes mondott köszöntőt. – Izgalmas időszak előtt állnak az elsősök, hiszen óvodásokból komoly iskolások lettek – mondta, majd így folytatta: az iskolában külön időszámítás működik. Ott az év szeptemberben kezdődik, a hét öt napból áll, a nap általában hat órából, egy óra pedig 45 percből.  

Favorido Erika szólt arról is, éppen 35 esztendeje nyitotta meg kapuit az Oladi Általános Iskola. S bár maga az épület azóta semmit nem változott és felújításra szorul, a tanulói létszám az utóbbi években folyamatosan emelkedik. Lényegében a pedagógusgárda is változatlan, minden órát szaktanár tanít.

 

Szombathelyen, a Zrínyi Ilona utca környékén kisebb torlódás alakult ki az iskola első napjának reggelén. A környéken több iskola is van. 

A borús, esős idő ellenére szerencsére nagyobb dugó nem volt a megyeszékhelyen, csupán néhány perccel hosszabb menetidővel kellett számolnia annak, aki a belváros környékén autózott. Több gyalogátkőhelynél rendőrök irányították a forgalmat, amikor szükség volt rá.

Forrás: Horváth Balázs

Reggeli forgalom a szombathelyi belvárosban az iskolakezdés reggelén:

Ön mit gondol a kötelező iskolai maszkviselésről? Szavazzon!

Ön szerint az iskolakezdéssel vissza kellene hozni a kötelező maszkhasználatot az iskolákban?

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában