Hőmérsékleti viszonyokhoz igazodik

2022.09.15. 10:14

Szombathelyen hivatalosan is elindul az őszi fűtési szezon

Országosan, így Szombathelyen is szeptember 15-én elkezdődik a hivatalos fűtési időszak. A fenti időpontra a Szomtáv az épületek hőközpontjait készenléti állapotba helyezi.

vaol.hu

Forrás: Pixabay

A fűtési időszak hivatalosan minden év szeptember 15-től a következő év május 15-ig tart, de a távhős lakásokban élők jól tudják, hogy a fűtési szolgáltatás mindig az aktuális hőmérsékleti viszonyokhoz igazodik. A reggeli fűtésindítás, az esti leállás időpontját, vagy a csökkentett éjszakai fűtést például mindig a távhőszolgáltató és a lakóközösség közötti szerződés határozza meg - írja a szomtav.hu

A szolgáltatás színvonalának és az üzembiztonság hatékonyságának javítása érdekében a fűtési szezonon kívül a nyár folyamán már több, előre eltervezett karbantartási munkálatot is elvégezett a Szomtáv a hálózaton. A társasházak által az épületeken belüli végzett felújítások és munkálatok után - a fűtési szezon elindulásakor - a lakóközösségeknek érdemes ellenőrizniük a fűtési rendszert.

Akkor mikor indul a fűtés?

A fűtésszolgáltatás valamennyi társasház esetében automatikusan indul el, amennyiben ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi.

Miért jó, hogy a fűtés az aktuális hőmérsékleti viszonyokhoz igazodik?

Hőközpontjaink szabályozása nem a napi átlaghőmérséklettől, hanem mindig az aktuális hőmérséklettől függően szabályoz. Mivel a fűtési szolgáltatás mindig ehhez igazodik, ezért jelentős költséget takaríthatunk meg.

SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL!

  • A fűtési hőmérséklet 1 °C-kal történő csökkentése mintegy 6% energiamegtakarítást jelent, használjuk tehát a szabályozó szelepeket.
  • A termosztátfejet ne takarjuk el, mert az akadályozza a helyiségben cirkuláló levegő áramlását, és ezáltal a szelep megfelelő szabályozását.
  • Mindig röviden és intenzíven szellőztessünk.
  • Éjszakára, vagy ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, a hőmérsékletet vegyük alacsonyabbra.
  • A ritkábban használt helyiségekben (pl. előszoba), alacsonyabb hőmérséklet is elég.
  • Az eltérő hőmérsékletű helyiségek közötti ajtókat mindig tartsuk csukva.

Hol lehet hibabejelentést tenni?

Az épületekben lévő fűtési rendszer a lakóközösséghez, a lakásokban lévő fűtőberendezések és szerelvényeik az ingatlan tulajdonosához tartoznak, ezek karbantartása, javítása vagy cseréje a lakóközösség vagy a díjfizető kötelezettsége. Meghibásodás esetén a hibát bejelentheti a 0–24-ig hívható ingyenes 06-80/204-617 telefonszámon. A szolgáltatói rendszeren lévő hibaelhárítást a bejelentést követően azonnal megkezdjük. A felhasználói rendszeren tapasztalt hibák esetén a károkozás megelőzése vagy csökkentése érdekében szükséges beavatkozásokat azonnal megtesszük, a hiba további kivizsgálására, elhárítására társaságunktól független szerelőt tud felkérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában