Ásatás

2022.10.28. 17:55

Egy 17. századi főúr temetkezésére bukkantak a Szent Jakab-templomban - fotók

A Szombathelyi Egyházmegye finanszírozásában, a szombathelyi Savaria múzeum és a kőszegi városi múzeum együttműködésében végeznek ásatást a Szent Jakab-templomban. A napokban egy 17. századi főúri sír került elő.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

A szentély középső tengelyétől északra egy 17. században élt férfi temetkezésére bukkantak. A halott a jobb kezében egy imakönyvet tart, ami arra enged következtetni, hogy a 17. század utolsó harmadában Kőszegen élő és a városhoz erősen kötődő katolikus főúr földi maradványaira kerültek elő – számolt be dr. Pap Ildikó Katalin régész, az ásatás vezetője. Mint mondta, az imakönyv egy 1665-ös bécsi kiadása Pázmány Péter imádságos könyvének, melynek címlapján a Széchy-címer szerepel kétfejű sassal. 

A kötetre azért került rá, mert Széchy Mária, Wesselényi Miklós felesége, a nádorné volt, aki finanszírozta a kötet kiadását. Ebből tudható, hogy a főúr katolikus volt, és 1665 után hunyt el. 1671-ben történt meg a templom rekatolizációja – a temetésre ezután kerülhetett sor. Mind az előkelő hely, mind a gazdag sírmellékletek arra engednek következtetni, hogy a Széchy-család egy tagját kell keresni az elhunytban. Hozzátette még, hogy további kutatásokat folytatnak ezzel kapcsolatban, de a legesélyesebb személy, akinek a földi maradványait megtalálhatták, Széchy Péter, aki Vas megye főispánja volt a 17. század utolsó harmadában, valamint Kőszeg várának és uradalmának örökös ura.

– Nagyon sok kincset hoz elő a múltból egy-egy régészeti feltárás, amelyek az istenhez, a családhoz és a nemzethez kötődő szálainkat erősítik – fogalmazott dr. Székely János megyéspüspök, és emlékeztetett: a Szent Jakab-templomban több sír fennmaradt, Széchy Máriáé például, aki Wesselényi Ferenc özvegye volt, 1679-ben hunyt el, és élete végét Kőszegen töltötte. Itt van Jurisics Miklós, a Kőszeget védő kapitány gyermekeinek sírja is. Széchy Péterről elmondta: 1685-ben halt meg, megmaradt a gyűrűje, amit szintén előhoztak a sírból, valamint az imakönyv és cipői is. A leletet azonnal elszállítják, de a kutatások után a földi maradványok visszakerülnek majd Kőszegre, hívta fel a figyelmet.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Kegyelemben van részünk, amiért a több száz éves épületekben járhatunk, és mint ebben az esetben, egy ásatás révén tanúi lehetünk a koroknak, amelyek ezt a város létrehozták, fogalmazott Básthy Béla polgármester. Ágh Péter országgyűlési képviselő pedig annak adott hangot: – A kőszegi templomfelújítási program arra is lehetőséget ad, hogy a kutatások révén meg inkább megismerhessük Kőszeg múltját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában