Az átlagnál kevesebb termett

2022.10.20. 07:00

Lesz idén dió, de drágán - Csipkereki gazdaságban jártunk és érdeklődtünk - fotók

A termelők szerint legalább 5000 forint lesz egy kiló dióbél ára a piacon, de a boltokban ennél is magasabbra emelkedhet. Idén az átlagnál kevesebb termett, a minőség viszont jobb.

Horváth László

Fotó: © Szendi Péter

A csipkereki Varga-család tagjai 2007-2009 között 56 hektáros területen ültettek el 11 ezer diófát. A csemeték az évek során szépen termőre fordultak. 

- A szürettel nemrégiben végeztünk, már látjuk, milyen lett az idei termés – monda Varga Árpád, a családi vállalkozás vezetője. – Azt tapasztaltuk, hogy a termés az átlaghoz képest kevesebb lett. A dió minősége viszont jobb. A feldolgozás javában tartunk, minden egyes munkafolyamatot magunk végzünk el. A dió jelentős részét Magyarországon adjuk el, de jut exportra is. 

Varga Árpád kifejtette, az aszály a diós ültetvényt is károsan érintette volna, ha nincs öntözőrendszerük. De van, így a gyökerekhez mindig eljutott a kellő mennyiségű víz.  

- Tavasszal, a virágzással volt egy kis probléma, nem kötött meg annyi, mint korábban, de emiatt most szép nagyok lettek a dióink – tette hozzá. - A dióburokfúró-légy ellen védekezünk, csapdákat is alkalmazunk. Ha a kártevő bejut a dióba, akkor a termés menthetetlen. Megelőző védekezésként, még a tömeges rajzás előtt végigpermeteztük a fákat. Most úgy tűnik, hogy megérte az egymillió forintba kerülő pluszköltség. 

A szakember szerint dióból nem lesz hiány, az ára viszont drágult. A várakozások szerint egy kilogrammja a piacokon elérheti az 5000 forintot. A boltban pedig lehet, hogy még ennél is többet kell érte fizetni. Az árak azonban még így sem követik le a termelők költségnövekedését. Varga Árpád szerint már az sokat javítana a helyzeten, ha – akár védővám bevezetésével – korlátoznák az olcsóbb, de sokszor rosszabb minőségű importot. 

Az otthoni diótermesztők is tapasztalhatták, hogy idén a korábbi évekhez képest enyhébb volt a fúrólégy pusztítása. Ennek köszönhetően a szemek is szépek lettek. Varga Árpád ezzel kapcsolatban megjegyezte, ez a légy egy inváziós faj. A tapasztalat szerint, amikor betörnek az új életterükre, akkor rettentő mód elszaporodnak. A környezeti hatások miatt azonban lecsökken az állományuk. Azt majd jövőre derül ki, hogy mennyire volt átmeneti a mostani a javulás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában