A régi házneveket éltetik tovább

2022.10.17. 16:50

Tojásos málét is készítettek kemencében a kétvölgyi érték napon

Merklin Tímea

A régi háznevek alkalmazása a vezetéknevek helyett az itt élő szlovén nemzetiséghez tartozó helyi érték – fogalmazott Doncsecz András polgármester. – A szlovénül beszélők nem a családnevek alapján azonosítják egymást, hanem a háznevekről. Például a miénk a Zsöjlini ház, ha édesanyámat említi valaki, ezt teszi hozzá, ha pedig ő beszél valakiről, például a Gáspár vezetéknév helyett a Djancsén-t mondja.

 

- Szerettük volna ezt megőrizni, ezért háznév-táblákat csináltattunk. Az öcsém, Doncsecz Ákos bölcsész szlavisztikus, ő gyűjtött össze 104 háznevet, ahol lehetett, a magyar jelentésekkel együtt. A táblákat kerámiából készítette Simon-Nagy Attila, a Kétvölgyön élt nagyapám, Doncsecz Károly fazekasmester motívumait használta fel hozzájuk Fekete Judit Éva, a jelenleg Kétvölgyön élő festőművész - tudtuk meg Kétvölgyön. 

A táblákat már korábban feltették arra a 73 házra, amely még áll a faluban, de elkészült az a 31 névtábla is, amihez már nincs meg az épület. Ezeket a kemencés ház udvarán lévő nyitott közösségi tér falára helyezték egy falut ábrázoló térkép társaságában, amely jelzi a házneveket. A szimbolikus átadás vasárnap volt az „eltűnt házak” falánál, ahol a polgármester azt is elmondta: remélik, hogy ez hiányos lesz idővel, mert az egykori házak helyén újak épülnek, és odaadhatják majd a nekik, hogy a régi nevek tovább éljenek.  

Az érték napon műhely munka is volt: a hölgyek közösen tojásos málét készítettek a kemencében, a kulturális műsorban pedig fellépett a Magyarországi Szlovének Szövetsége Felsőszölnöki Néptánc Csoportja.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában