Jótanácsok

2022.11.18. 14:08

Hogyan vezessünk ködben, szürkületben? – Ezeket tanácsolja a szombathelyi szakértő

Ősszel néha napközben sem száll fel teljesen a köd, éjjelente pedig még nehezebb a járművezetők dolga.

vaol.hu

Illusztráció!

Fotó: © Cseh Gábor

A sofőrök általában ködben szeretnek a legkevésbé vezetni. Ez nem is csoda, hiszen a ködös idő a legrosszabb vezetési körülmények egyike. Különösen igaz ez az őszi időszakra, amikor a délutánok hamar váltanak szürkületbe, majd sötétbe. Mi ilyenkor a helyes vezetési magatartás? – ezt a témát jártuk körbe Pintér Csaba autóvezetés-oktatóval. 

- Az első és legfontosabb szabály, hogy fokozott óvatossággal közlekedjünk, és ha szükséges, akkor csökkentsük a sebességet – kezdte a tapasztalt szakember. – A látótávolság ilyenkor lecsökken, de úgy kell haladnunk, hogy meg is tudjunk állni. Ha csupán tíz-húsz métert látunk az útból, akkor biztonságosan 30-40 kilométeres óránkénti sebességgel lehet közlekedni. Ennél magasabb sebesség esetén a fékút már jóval hosszabb lesz.  

Megtudtuk, a járművezetők egy része szinte már automatikusan, induláskor bekapcsolja a ködlámpát, pedig azt csak indokolt esetben lenne szabad használni. Általános jótanács, hogy ha a mögöttünk lévő autós utolért bennünket, akkor a hátsó ködlámpát kapcsoljuk le. Ennek elmulasztása már rövid távon is zavaró, hiszen a ködlámpa fényereje a féklámpáéval egyezik meg. Manapság egyre több az olyan jármű, ami ugyancsak automatikusan kapcsolja fel a hátsó világítást. Sokszor azonban a rendszer tévesen ítéli meg a fényviszonyokat, és sötétek maradnak a lámpák. Éppen ezért érdemes saját magunknak, kézzel felkapcsolni a világítást.  

Ősszel a köd mellett egy másik veszélytényező lehet az utak mellől a járművek elé ugró vad. A szakértő szerint ilyenkor a vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon ajánlatos bekapcsolni a ködlámpát. Ez ugyanis szórt fényt ad, és jobban megvilágítja az úttest szélét. Az, hogy néhány tizedmásodperccel korábban vesszük észre a vadat, talán már elegendő lehet ahhoz, hogy időben reagáljunk, és elkerüljük az esetleges ütközést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában