Tanácsok

2022.11.04. 11:08

Így fűtsünk fával hatékonyan és környezetbarát módon

Közleményt adott ki a Technológiai és Ipari minisztérium, amelyben a fával való tüzelés költséghatékonyabbá és biztonságosabbá tétele érdekében tanácsokkal látják el a fával tüzelőket.

Vas Népe

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

Fontos megismerni, hogyan lehet a tűzifával helyesen fűteni, hiszen így lesz a fűtés igazán energiahatékony és környezetbarát, ami a fűtési kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés állapotának megóvásához is hozzájárul.  

Begyújtás előtt győződjünk meg tüzelőberendezésünk épségéről és a kémény megfelelő állapotáról, szükség esetén hívjunk szakembert! Lehetőség szerint minél szárazabb kezeletlen hasábfát használjunk. Tilos hulladékkal – például műanyag vagy gumi hulladékkal, ronggyal, cipővel, festett fával, forgácslappal, színes papírral – fűteni, hiszen azok égetése során olyan veszélyes és rákkeltő anyagok keletkezhetnek, amelyek károsak az egészségre – írják.  A tűztér méretének megfelelő nagyságú hasábokra daraboljuk a fát, a nagyobb hasábokat alulra rakjuk, majd keresztbe pakoljuk rá a további sorokat. Megfelelő levegőellátást hézaghagyással tudunk biztosítani, felülre helyezzük a gyújtóst, így indítsuk el az égést.  

A tűzifa megfelelő tárolása is nagyban hozzájárul a fa égésének mértékéhez, a szakszerűen tárolt tűzifa sokkal tovább és jobban ég. A fát lehetőség szerint minden esetben felfűrészelt és hasított állapotban tároljuk. A kisebb darabok könnyebben és gyorsabban száradnak, ezért célszerű kellő mértékben felaprítani a fát. Mindenképpen szellős és száraz helyen tartsuk a tüzelőt. A legalsó réteg alatt hagyjunk körülbelül 15-20 cm magas légáteresztő réteget, ezt alátétekkel, esetleg ráccsal biztosíthatjuk. Érdemes a farakás mögött is  5-10 cm széles levegőrést hagyni, mivel ez is segíti a jobb és gyorsabb száradást. A fát mindenképpen védjük meg az időjárás viszontagságaitól, elsősorban a nedvességtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában