Személyre szóló csomagok

2022.11.29. 15:00

Több mint adomány - Váltsuk meg együtt Szent Márton köpenyét!

December közepéig várják a hívek felajánlásait a Szombathelyi Egyházmegye plébániáin. A kosarakban összegyűlt adományból a karitász munkatársai személyre szóló ajándékcsomagot állítanak össze. 

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

A „Váltsuk meg Szent Márton köpenyét” elnevezésű akciót dr. Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye előző főpásztora kezdeményezte 2006-ban. Azóta minden esztendőben, Szent Márton napján kosarakat helyeznek a plébániák bejáratainak közelébe, ezekbe várják a hívek felajánlásait: tartós élelmiszert, tisztítószert, könyvet, játékot, édességet és minden egyéb, ajándékozásra alkalmas apróságot. A pandémia óta adománygyűjtő gömböt is kihelyeznek, azóta is szívesen adnak pénzadományt elsősorban az idősek, akiknek gondot jelent a cipekedés. A gyűjtés befejeztével a karitász önkéntesei rendszerezik az adományokat, igyekeznek személyre és családra szabott csomagokat készíteni.  

– Ez jóval több mint az országos karitász adventi adománygyűjtő akciója. Itt nem csomagot osztunk, hanem ajándékozunk – hangsúlyozta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is: ez jó alkalom arra, hogy a gyermekek megtanuljanak lemondani már nem használt játékaikról, és megtapasztalják az adni jó érzését. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A szombathelyi Jézus Szíve Plébánia élen jár az akció megvalósításában, mostanra már jelentős mennyiségű adomány gyűlt össze. Pék Istvánné Ági, a helyi karitászcsport vezetője elmondta: közel harminc rászoruló családot és további 20-25 magányos embert tudnak meglepni karácsony közeledtével. Horváth Györgyné Zita önkéntessel folyamatosan pakolják, szortírozzák a felajánlásokat. Évek óta, fáradhatatlanul: - Nyugdíjasok vagyunk, ahol tudunk, segítünk. Tényleg igaz, hogy jobb adni mint kapni – mondják, és egyetértenek abban is: a boldog mosoly minden munkát megér.  

Két évnyi kényszerszünet után idén ismét teadélutánt is szerveznek az idősek számára: harapnivalóval, műsorral és sok kedves szóval várják őket – ettől lesz a csomagból ajándék.  A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász összes mintegy 52 ezer családdal tartja folyamatosan a kapcsolatot, közöttük vannak betegek, nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelők, frissen szült és segítségre szoruló kismamák egy­aránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában