Faültetés

2022.12.06. 17:25

Felturbózzák a szombathelyi 1000 fa programot - Ki kezeli az adatokat?

Nevet, telefonszámot, e-mail címet, lakcímet is kér a szombathelyi önkormányzat a lakosság számára kiterjesztett 1000 fa programban. Ki vállalja az adatok kezeléséért a jogi és politikai felelősséget? – ezt is megkérdeztük a baloldali városvezetés keddi sajtótájékoztatóján.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Az önkormányzati választást megelőző kampányban 2019 őszén egy év alatt 1000 fa elültetését ígérték az Éljen Szombathely Egyesület képviselői, ám azt még nem sikerült teljesíteni. A választás után hamar kiderült, az 1000 fa elültetése, több éves gondozása, öntözése több tízmillió forintos kiadást jelentene az önkormányzatnak. Számos támadás érte a korábbi kampányígéret be nem tartása miatt Nemény András polgármestert és csapatát. 

Akár fejleménynek is tekinthetjük az ügyben, ha a közgyűlés csütörtökön elfogadja: kiterjesztik az 1000 fa programot a lakosság számára. Minden szombathelyi két-két fásszárú növényt igényelhet és 20 fajtából választhat. A tervek szerint évente két alkalommal kínálnák fel a lehetőséget, január 1-jétől február 28-áig, illetve szeptember 1. és október 31. között – tudtuk meg a keddi sajtótájékoztatón, amit Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester, Németh Ákos tanácsnok és a város főkertésze, Dénes Veronika a városházán tartott. 

A programban való részvétel online felületen történő regisztrációhoz kötött. - Meg kell adni a nevet, a lakcímet, az e-mail címet és a telefonszámot, valamint azt a helyszínt Szombathely közigazgatási területén belül, ahova el kívánják ültetni ezt a fát – tájékoztatott Horváth Soma, hozzátéve: a kérelmezőnek a fa átvétele után tíz napon belül azt el is kell ültetnie. Megtudtuk még: a fák beszerzését az önkormányzat versenyeztetési szabályzata szerint az igények felmérése után tervezik. A növényekre pedig már a héten lehet regisztrálni, ha a programot jóváhagyja a közgyűlési többség.

Ennek kapcsán érdeklődtünk: az adatok kezeléséért ki vállalja a jogi és a politikai felelősséget? Ismert, a guruló dollárokról szóló titkosszolgálati jelentésbe bekerült az Éljen Szombathely Egyesület neve. Nemény András válaszában leszögezte: az önkormányzat adatkezelési szabályzatának betartásával zajlik a program. Elhangzott az is, a részt vevők vállalják, hogy az adatkezelési szabályzatot elolvasták és elfogadták. Horváth Soma ennek kapcsán pedig kiemelte még: ez azért fontos, hogy valós személy regisztráljon és azt a fát el is ültessék. Mindezt egyébként szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában