Ítélet

2022.12.05. 16:29

Jogerősen elmarasztalták Nemény Andrást: megsértette Dankó István személyiségi jogát

Helybenhagyta a Szombathelyi Törvényszék ítéletét a Győri Ítélőtábla, így jogerősen is elmarasztalták Nemény Andrást: Szombathely polgármestere 2022. február végi közgyűlési kijelentésével megsértette Dankó István parlamenti alelnöki titkár személyiségi jogát.

Vas Népe

A régi városi strand kapcsán ült tárgyalóasztalhoz Hende Csaba jobb oldalán Dankó István, velük szemben Nemény András

Forrás: VN-archív

Mint arról korábban beszámoltunk: márciusban nyílt levélben szólította fel Dankó István Szombathely polgármesterét, hogy február végi közgyűlési kijelentése miatt három napon belül kérjen bocsánatot. A februári közgyűlésen a régi városi strandon tervezett parkolóval kapcsolatos egyeztetésekről „tájékoztatott” Nemény András, amikor Dankó Istvánról nyilatkozott. Ismert, Hende Csaba parlamenti alelnök titkára korábban a Honvédelmi Minisztériumban államtitkárként dolgozott. A Szombathelyi Törvényszék a nyáron elsőfokon állapította meg: „… az alperes (Nemény András – a szerk.) azzal, hogy a Szombathely MJV 2022. február 24-ei közgyűlésén azt a valótlant tényt híresztelte, hogy a felperes saját magának, cégének egy komoly közbeszerzést intézett, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt, megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát”.

Megtudtuk: az ügyben megszületett a másodfokú ítélet is, a Győri Ítélőtábla pedig helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. Eszerint a perköltség mellett Dankó István részére sérelemdíjként járó 100 ezer forintot és annak kamatait is ki kell fizetnie a baloldali politikusnak.

Dankó István jogi képviseletét dr. Varga István látta el, aki annak kapcsán rámutatott: a személyiségi jogi perekben legtöbbször a tényállítás és a véleménynyilvánítás közötti vékony határvonalról zajlik a vita. Ez ügyben azonban a Szombathelyi Törvényszék egy korrekt eljárásban hozott elsőfokú ítéletet, amit a Győri Ítélőtábla helybenhagyott.

„Egyetért az ítélőtábla azzal az első bírói megállapítással, hogy a sérelmezett kitétel tényállítást fogalmaz meg, ’a saját magának, cégének’ megfogalmazás pedig a szavak köznapi értelmében, figyelemmel a társadalmi közfelfogásra is, az átlag hallgató számára azt jelenti, hogy a felperes (Dankó István – a szerk.) a pozícióját felhasználva a saját személyes, anyagi érdekeit érvényesítette. Mindezek pedig alkalmasak a felperes társadalmi megítélésének negatív befolyásolására” – olvasható a Győri Ítélőtábla ítéletének indokolásában.

Dankó István a Frisss.hu -nak nyilatkozva kiemelte, hogy ő tisztviselő, nem politikus, ezért felháborította a polgármester elfogadhatatlan magatartása. - Fel kell lépni az ilyen gátlástalanságokkal szemben, ezeket senkinek nem szabad eltűrnie – mondta az online portálnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában