Körkép

2022.12.30. 07:00

Petárdázni tilos, tűzijátékozni lehet: a szabályokról és a választékról érdeklődtünk

Idén sem maradunk tűzijáték nélkül szilveszterkor, ám fontos betartani a szabályokat.

Bege Botond

Van, amit csak 31-én lehet bevetni

Fotó: Unger Tamás

Pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Petárdázni tehát tilos! A tűzijátékokat négy osztályba sorolják. Az első és második pirotechnikai osztályba sorolt eszközökhöz egész évben hozzá lehet jutni, de a harmadik osztályba sorolt termékek csak december 28-a és 31-e között vásárolhatók. A professzionális, negyedik pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában. A harmadik osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell.

Farkas Mihálytól, egy tűzijátékokkal foglalkozó cég ügyvezetőjétől megtudtuk: idén is megmaradt a megszokott kereslet a tűzijátékokra. Viszont némiképp kevesebb helyen lehet beszerezni tűzijátékokat, mint korábban. Választékból nincs hiány, lehet kapni rakétákat, csillagszórókat, bombetta telepeket (amelyek egy indításra majdnem teljes műsort játszanak le). A tavalyi árakhoz képest nagyjából 15-20 százalékos a növekedés idén.

A rendőrség 2021-ben összesen 180 személyt marasztalt el polgári felhasználású pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt. Pénzbírságot 121 esetben szabtak ki, amelynek összege átlagosan 55 206 forint volt. Figyelmeztetést 59 esetben alkalmaztak – tudtuk meg a rendőrség kommunikációs szolgálatától. A rendőrség az idén is felhívja a figyelmet arra, hogy a szilveszterkor felhasználható tűzijátékokkal bánjunk szabályszerűen, petárdázni – és petárdát magunknál tartani – tilos. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában