Evezés

2022.12.28. 17:48

Télen a folyón - Vízitúrával búcsúztatták az évet a bereki bárkások

A Rába az ország egyetlen igazi vadvize, szilaj, változatos, így nem véletlen, hogy a kalandot kereső vízitúrázók kedvenc folyója. Ez nemcsak a nyári szezonban igaz, hanem télen is, merthogy a legbátrabbak ilyenkor is vízre szállnak. A Bereki Bárkás Egylet Egyesület kenusainál régóta hagyomány az évzáró vízitúra. Ahogy mindig, most is egy 16 kilométeres szakaszt teljesített a csapat Körmend és Molnaszecsőd között, világbajnokok, Európa-bajnokok társaságában.

TJ

Fotó: © Unger Tamás

- Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ezúttal ilyen ragyogó napsütésben túrázhatunk. Az elmúlt években többnyire ködös, esős, borús időben szálltunk vízre, de olyan is előfordult, hogy a Rába széle befagyott, és nagyjából a folyó közepén vittük végig decemberi túránkat. Most majdnem tíz fok van, ilyen meleg téli evezésre nem is emlékszem - meséli Somogyi Dániel, a Bereki Bárkás Egylet Egyesület egyik elnöke.

A körmendi civil szervezet mindig megadja a módját az év utolsó vízitúrájának, amely most is késői reggelivel, korai ebéddel kezdődött. Az idén húsos káposzta főtt a kondérban, a grill-lapon mustáros tarját sütöttek, mellette tintahal és ördöghal is készült, utóbbi bár külsőre nagyon félelmetes, a húsa rendkívül ízletes és igazi ínyencségnek számít.

 

Talán a jó idő hozta, talán a közösség ereje, hogy az idén ötvenfős baráti kompánia szállt vízre a Bárkaháznál. Nemcsak körmendiek, hanem budapestiek, szombathelyiek, ivánciak, dömsödiek és az évek óta visszajáró dunavarsányi csapat, több világ- és Európa-bajnoki helyezettel a soraiban. Például Györe Attilával, aki maraton szakágban tizenegyszer volt világbajnok és hatszor Európa legjobbja. De eljött a lánya, Panna is, aki idén számos komoly eredményt zsebelt be, az ifjúsági válogatott tagjaként világbajnoki ezüstérmeket szerzett. Koczkás Dávid és Lugosi Gergely, a férfi kenus szakág sikeres versenyzői nem először vendégeskedtek Körmenden, nekik szinte ujjgyakorlat volt a 16 kilométeres táv a Rábán.

- A körmendi program benne van a naptárban, ki nem hagynánk, de ilyen népes csapattal most jöttünk először. Bár a Duna is szép és nagyon szeretjük, azért a Rába más, izgalmasabb és helyenként kihívást is jelent - ezt már Németh Szabolcs, a dunavarsányi Merkapt-Mekler László Sport Egyesület vezetőedzője mondja.

A körmendi csónakkikötőnél az óévre koccintott a társaság, a túra végén Molnaszecsődön pedig az új esztendőre. A Rába-hídnál még láttuk, sőt hallottuk is a csapatot, az egyik kenuból Korda György örök slágere, a Reptér szólt. Többen ezt énekelték, mások nagyokat nevettek, mi meg elirigyeltük tőlük ezt a hatalmas jókedvet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában