Helyi közélet

2022.12.18. 12:01

Videó - Segítségre mindig szükség van az Állatvédők Vasi Egyesületénél

Az Állatvédők Vasi Egyesületének háza táján mindig van mit tenni. Lisztes Szilvia és Bihari Kinga, az egyesület menhelyének dolgozói avattak be minket mindennapjaikba.

PP

Az Ábránd Állatotthon gondozásában jelenleg 85 állat: kutyák, macskák, csincsillák, tengerimalacok, deguk, nyulak, kecskék, galambok, kacagógerlék és egy tyúk él. Közülük sokakat szörnyű körülmények közül mentettek meg az állatvédők. Külön részlegen laknak náluk a felnőtt és kölyökkutyák, a macskák, a rágcsálók, a különböző madárfélék és a kecskék.

© Cseh Gábor
Fotós: © Cseh Gábor

Érdeklődtünk, mi mindenre lehet szükségük a tél beköszöntével. A gondozók elmondták: segítő kezek mindig jól jönnek a menhelyen, örömmel fogadnak önkénteseket. Ugyancsak nagy segítséget jelentene számukra, ha egyik gondozott kecskéjük, Ellie számára találnának fizikoterápiás szakembert – a kecske szörnyű fizikai állapotban került hozzájuk, ám saját módszerük és az állat élni akarásának köszönhetően (félig) talpra állították, a hátsó lábait már gond nélkül használja, a mellsőkön azonban csak „térdre ereszkedve” tud járni. Emellett nagy hasznát veszik a tárgyi adományoknak: száraz és nedves állateledelnek – kölyök, idős és elhízott állatoknak -, takarmánynak, szénának, szalmának, alomnak, nagy méretű kutyaruháknak, gyógyszereknek és pokrócoknak.

Lisztes Szilvia, a menhely egyetlen főállású munkatársa, további ketten napi négy órában és még nagyjából tízen önkéntesként segítik tevékenységüket. Bár minden napjuk máshogy telik, tennivalójuk akad bőven: a reggelt az állatok etetésével, ápolásával, a kennelek tisztításával kezdik. Ahogy ezeket, úgy a plédek, az alom és ruhák cseréjét is minden nap elvégzik. Sokan érkeznek hozzájuk napközben adománnyal vagy éppen érdeklődni az örökbefogadás menetéről. Ugyancsak a feladataik közé tartozik az állatok orvoshoz, kezelésekre való szállítása és ha bejelentést kapnak, akkor a külső helyszínekre való kiszállás is. Amikor éppen akad szabadidejük, olyankor végzik el a karbantartást, „barkácsolni valókat” és a plusz feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában