80. évforduló

2023.01.12. 20:30

A doni katasztrófára emlékeztek vármegyeszerte Vasban is - fotók

A doni katasztrófa nyolcvanadik évfordulója alkalmából vármegyeszerte megemlékezéseket tartottak.

Vas Népe

Forrás: Szendi Péter

Szombathely 

A Martineum udvarán álló pápai keresztnél a szombathelyi önkormányzat, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete, a Szombathelyi Egyházmegye és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vasi Szervezete tartott kegyeleti megemlékezést. Németh László István, a Recski Szövetség országos elnökségi tagja egy, a doni harcot megjárt húszéves katona, Rozványi Dávid Levél fiamnak című verséből idézett, majd így fogalmazott: a katona és megannyi társa épphogy megkezdték életüket, sokuknak az derékba is tört. 

– És újra megtörtént a tragédia. Nem gondoltuk volna, hogy pár száz kilométerre a Don folyótól ma ismét apák, férjek, ifjak indulnak harcba, halnak meg fiatalon. Harcolnak kötelességből, parancsra, hiszen más választásuk a kíméletlen hatalmi döntések miatt nem maradt. 

 

Vép 

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg Don menti csatáinak áldozataira emlékeztek csütörtökön Vépen is. A második világháborús emlékműnél tartott koszorúzáson az önkormányzat, illetve a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI nevében Kovács Péter polgármester és Molnár Krisztina intézményvezető hajtott fejet és helyezett el koszorút a doni hősök vépi emlékművénél. Intézményvezetők és az önkormányzati hivatal munkatársai is képviseltették magukat a megemlékezésen. 

 

Körmend 

A körmendi képviselő-testület 2011-ben alkotott rendeletet az 1943-as doni áttörés hőseinek emléknapjáról, amelyet ötévenként tartanak meg a városban. Móricz Péter, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum intézményegység vezetője mondott beszédet a Hősök terén, közreműködött a Körmendi Kastélyszínház Társulat. 

– A mai megemlékezésnek szomorú aktualitást ad az Ukrajnában zajló háború: a harcok az egykori doni áttöréstől néhány száz kilométerre folynak jelenleg is – mondta bevezetőjében a szónok, majd a nyolcvan évvel ezelőtti eseményeket idézte: – A magyar köztudatban a Don-kanyar Muhival, Moháccsal és Doberdóval mért tragédiáink színtereként vált ismertté. 

Vasvár 

Vasváron a háborús emlékműnél kulturális műsorral emlékeztek a Don-kanyarban elesett magyar katonákra és a magyar történelem egyik legszomorúbb fejezetére. A Vasvári Játékszín versekkel, a Kákics zenekar és az Andrásfai Dalkör tagjai pedig katonadalokkal idézték meg a nyolcvan évvel ezelőtti tragikus eseményeket. Az emlékezők gyertyákat, mécseseket gyújtottak az elhunyt vagy hadifogságba hurcolt magyar katonák tiszteletére. 

 

Temetetlen holtak Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő így emlékezett közösségi oldalán: Január 12-e az urivi áttörés napja, ez a doni katasztrófa kezdete. A mai napig temetetlen holtjaink hevernek szerte a környéken. Építkezéseken, más földmunkák alkalmával találják meg sorban a magyar katonák maradványait, s ezeket időről időre eltemetjük tisztességgel az ott lévő katonai temetőben. 2012-ben egyszerre öt magyar honvéd földi maradványait majdnem 70 év után temettük el. A megrázó, igen felkavaró, mégis felemelő eseményen jelen volt Bíró László tábori püspök és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő is – tette hozzá dr. Hende Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában