Telepítés

2023.01.22. 13:57

Egy tonna csuka érkezett a vasi horgásztavakba - nem mindennap fordul elő ilyesmi

Összesen mintegy ezer kilogramm egy és kétnyaras csuka került a vasi vizekbe január elején. A ragadozó halak átlagsúlya elérte a 0,7 dekagrammot – ilyen kiváló állapotú állomány telepítésére nincs minden évben lehetőség.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

A tavalyi nehézségek és áremelkedések ellenére közel 60 tonna pontyot, 14.516 kilogramm keszegfélét, továbbá 1418 kilogramm fogható méretű ragadozó halat (csuka, harcsa, süllő) telepítettek a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségéhez tartozó vizekbe. Mesterházy József, a szervezet halgazdálkodási csoportvezetője elmondta: az egészséges békés hal és ragadozó hal arány fenntartása, valamint a pergető horgász-igények kielégítése miatt fontosnak tartják a ragadozók beszerzést, a rendkívül magas (4000-5000 Ft/kg) árak ellenére is.

A tavaly telepített anyacsukák és kisebb egynyaras példányok mellett január elején a nagyatádi telephelyéről érkeztek szép, (0,7 dkg átlagsúlyú) egy és kétnyaras csukák, összesen ezer kilogramm mennyiségben. – Szövetségünk legjobb szándékai ellenére sincs minden évben lehetőség ilyen kiváló állapotban lévő ragadozók ekkora volumenű telepítésére a ragadozó fajok beszerzésének bizonytalansága miatt – fogalmazott Mesterházy József 

A reggeli halászatot követő mérés után a Celldömölki Téglagyári és Park tóba, a Csánigi bányatóba, a Rábasömjéni tóba, a Szombathelyi Csónakázó-tóba és a Szombathelyi Horgásztóba, valamint, 100-100 kilogramm került a ragadozóból, míg a Máriaújfalui Hársas-tó és a Magyarszecsődi kavicsbánya-tó 200-200 kilogrammot kapott a halból. A Vasvári tavak és a Vadása-tó 50-50 kg csukában részesült.

Mivel a telepített állománynak jelentős része meghaladja a jogszabályban előírt méretkorlátozást (40 cm), kérik a horgásztársakat, hogy a csuka tilalomig fennálló rövid időben, illetve azt követően is próbáljanak minél kíméletesebben eljárni, tartsák be a hatályos horgászrendben foglalt halvédelmi előírásokat. A mintegy 1500-2000 darab növendék csuka őszre méretesre megnőve a pergető és ragadozó-hal horgászok kívánatos zsákmányává fejlődhet, ha közösen vigyázunk vizeink új lakóira.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában