Fejlesztés

2023.01.12. 11:25

Lázár János: Vasban az elmúlt 12 évben 280 milliárdot fordítottak az úthálózat fejlesztésére - fotók

Észak-Vas vármegye több településén is munkamegbeszélést tart ma Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter. Celldömölkön a kolostorépület bejárása után a posta előtti téren találkozott a helyi képviselőkkel, a kormánypárt szimpatizánsaival.

Tömböly Ágnes

Forrás: Ohr Tibor

Ágh Péter államtitkárral, a térség országgyűlési képviselőjével, Fehér László polgármesterrel és Szilvai Józseffel, a Magyar Közút Nzrt. vezérigazgatójával közösen sajtótájékoztatót is tartott az építésügyi és közlekedési miniszter csütörtök reggel. Itt Ágh Péter annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a választókerületben lépésről lépésre, újabb és újabb utakat tudjanak felújítani.

- 2022-ben is ezeknek a lépéseknek az eredményeit tapasztalhattuk meg Észak-Vas megyében, ami jól tetten érhető Lócson, Nemescsón, Vasasszonyfán, Mesterházán és itt, Celldömölkön is – mondta az államtitkár. Később beszélt arról is, hogy Lázár János támogatása Celldömölk középületein régóta látható: így annak idején, amikor a kolostorépület felújításáért lobbiztak, Lázár János volt, aki Miniszterelnökséget vezető miniszterként a projekt mellé állt, és a kormány révén a szükséges forrásokat biztosította a felújításhoz. De a celldömölki járási hivatal épülete is abban az időszakban szépülhetett meg, amikor Lázár János a járásokért felelt.

Fehér László polgármester köszöntő szavaiban a miniszter figyelmébe ajánlotta: Celldömölk emblematikus része a Ság hegy. Az elmúlt években a hegy lábánál megépült a Kemenes Vulkán Park Látogatóközpont. Utalt a tervezett turisztikai fejlesztésekre is: vasutas skanzent, valamint héthektáros területen egy lóversenypályát és lovascentrumot álmodtak. A városvezető megragadta az alkalmat, és kérte Lázár János minisztertől és Ágh Pétertől a projektekre való odafigyelést.

 

A tavalyi vármegyei útfejlesztésekről is beszélt Szilvai József, a Magyar Közút Nzrt. vezérigazgatója. Idén tovább folytatja a társaság a vasi úthálózat rekonstrukcióját. - Ebben az évben is elkezdünk három szakaszt 1 milliárd forint értékben európai uniós forrásból rendbe tenni – mondta el.

Ágh Péter államtitkári megbízásával kapcsolatosan Lázár Jánostól megtudtuk: - Az ő dolga az, hogy azokat a társadalmi fejlesztési elképzeléseket, programokat, amiket végrehajtunk Magyarország építése területén, például a közlekedésben, azokat megismertesse a lakossággal, illetve jobban megpróbáljuk megérteni, hogy mire is van szükség. Ehhez nekem olyan emberre van szükségem, aki ismeri az országot, ismeri a világot, van alulról jövő tapasztalata, akinek 77 település van a választókörzetében. Ez azt gondolom, megfelelő alapot nyújt ahhoz, hogy a minisztériumi munkába beépüljön, hogy a magyar választópolgároknak, Celldömölk polgárainak mire van szüksége.

- Az úthálózat korszerűsítése, a járdák megépítése, a belvízkezelés az első lenne a mondott problémák, választói igények és elképzelések közül. Hiszen ma Magyarországon még mindig a választópolgárok azt akarják - Celldömölkön, Hódmezővárhelyen és Makón egyaránt -, hogy az őket kiszolgáló úthálózat javuljon. Ez azért van, mert Magyarországon egy településen belül, és települések között is, emberek milliói kényszerülnek arra, hogy ingázzanak - mutatott rá a miniszter. - Magyarországon a tömegközlekedési eszközöket napi jelleggel ingázás, egyik helyről a másik helyre való eljutás érdekében mintegy 4 millió polgártársunk veszi igénybe – mutatott rá Lázár János. 

- Nem lehet elégszer mondani, hogy Magyarországon az állami vagy önkormányzati kezelésben lévő úthálózat fejlesztése a legfontosabb feladat - folytatta. - Ha el akarjuk tüntetni azt a különbséget, ami az osztrák-magyar határ átlépésével az ember szemébe tűnik, ha azt akarjuk, hogy ebben a megyében olyan útviszonyok legyenek, mint Burgenlandban, akkor rengeteg tennivalónk van.

Lázár János felhívta arra is a figyelmet: az elmúlt 12 esztendőben mintegy 280 milliárd forintot fordítottak Vas megye úthálózatának korszerűsítésére. Nyilván ebben a legnagyobb feladat Szombathely és Győr autópályával való összekötése volt, amely a legnagyobb közútfejlesztéseink egyike – húzta alá. 

A jövőbeli tervek kapcsán megtudtuk: Vasban Szombathely és a térség erősítése érdekében három nagy programot tartanak szem előtt. 

- Szombathelyen egy nagy elkerülő megépítése, Körmend és Szombathely összekötése négysávos úttal, valamint Kőszeg és Szombathely összekötése négysávos úttal – ez a három kiemelt program tartozik a minisztériumomhoz , és ezzel foglalkozunk - mondta el. Lázár János egyben bejelentette: miniszteri hatáskörben forrást rendel a kemenesaljai fővárost átszelő főút Mol benzinkút és városhatár közötti szakaszának rendbetételére, miután az kimaradt a tavalyi útfelújításból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában