Divat lett

2023.01.18. 07:00

Kutyaharapást szőrével? Az állat rossz szocializációja állhat a támadások hátterében - Állatorvost, jegyzőket kérdeztünk a témában

A kutya- és macskatartók száma jelentősen megnőtt az utóbbi években, már-már divat lett állatot tartani, ami azzal is jár, hogy nem mindenki képes a megfelelő módon gondoskodni kedvencéről.

Óvári Gábor

Dr. Varga Réka állatorvos sorsdöntő beavatkozásra készíti elő az állatkórházban Kormi kutyát

Fotó: © Unger Tamás

Egyre többször látni elszökött, kóborló ebeket vagy elgázolt macskákat, a menhelyek feladatai szaporodnak. A helyes állattartásra viszont érdemes odafigyelni, főleg a kis kedvencek jólétének érdekében, de a kiszabható bírságok összege sem elhanyagolható. 

– A jó hír, hogy sokat fejlődött Magyarországon az állattartó-kultúra, de még mindig nagy a lemaradás a nyugati trendekhez képest – mondta el kérdésünkre dr. Varjú Gábor állatorvos, aki hozzátette, hogy a kóbor kutyák száma a tizenkét évvel ezelőtt kötelezővé tett chipbeültetés miatt ugyan nem nőtt, viszont gyakran előfordul, hogy az állatok akár egymást is súlyosan megsebesítik. Ennek oka egész egyszerűen az, hogy nem mindenki neveli jól a kedvencét, sok a kifejezetten rosszul szocializált eb. A szakember hangsúlyozta, hogy a nagyobb termetű kutyák zsákmányállatnak tekintik a kisebbeket, a gazdán múlik, hogy ez az ösztön ne törjön a felszínre. Történt már olyan, hogy nyolc éven át békében együtt élő kutyák rontottak egymásra. Néha egészen durva sérülésekkel kerülnek az ebek az állatorvosi rendelőbe: a mellkason áthatoló, bordatöréssel járó harapáson át a sérült fej és a láb egyaránt jellemző. A felelős állattartás azonban nem csupán a jó nevelésből áll, az ivartalanítás éppen olyan fontos a kisállatok védelmében. Egy ivartalanított állatban lecsökken az agresszióra való hajlam, a macskák például ritkábban csavarognak el, ráadásul a várható élettartamuk is hosszabb lesz. 

Dr. Varjú Gábor ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a rendelőjébe érkező osztrák ügyfelek kutyái és macskái kivétel nélkül ivartalanítottak, míg a magyar állatok egy része ezen a beavatkozáson részben figyelmetlenség, illetve anyagi okok miatt nem esett át. Tehát mindenképpen érdemes jobban odafigyelni a kis kedvencekre, mert a nem megfelelő tartás vagy a sérülésekkel járó esetek akár komoly bírság kiszabását is jelenthetik. 

Ezzel kapcsolatban dr. Zalán Gábor, Kőszeg jegyzője leszögezte: a helytelen kutyatartás, amely veszélyt jelent a közösségre, illetve a kutyatámadások nem maradnak következmények nélkül: nincs figyelmeztetés, csak pénzbüntetés, amelynek összege akár a több százezres nagyságrendet is elérheti. A kóbor állatok befogásáról pedig egy önkormányzat által megbízott szervezet gondoskodik.

 Ezt erősítette meg dr. Hoós Anna Katalin, Vép jegyzője is, hozzátéve, hogy az önkormányzat az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény alapján jár el abban az esetben, ha elkóborolt kisállatok befogásáról, illetve állattetemek elszállításáról kell döntést hozni. Ha egy kutya veszélyezteti a többi állatot, vagy emberre támad, általában a rendőrség intézkedik, az önkormányzat pedig a feljelentés alapján szabja ki a büntetést is, amelynek a mértékét kormányrendelet szabályozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában