Emlékezés

2023.02.09. 18:26

A szlovén kultúra ünnepe Szentgotthárdon - fotók

A szlovén kultúra ünnepén a pannon vidék zsúpfeledes házairól készített makettekből és tablókból nyílt kiállítás a Szlovén Kulturális és Információs Központban.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

A kiállítás megnyitóján Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a szlovén kultúra napján nemcsak az anyaországban, hanem világszerte mindenhol – így a Rábavidéken is – az 1849-ben e napon elhunyt kiváló költőre, a szlovén irodalom első európai színvonalú alkotójára, France Prešerenre emlékeznek. 

A jeles napra ezúttal kiállítással készültek: a térségre jellemző zsúpfedeles házak makettjeiből és hozzá tartozó tablókból nyílt tárlat, amelyet Jana Balazic mutatott be a közönségnek. -A jellegzetes zsúpfedeles ház a Szlovénia keleti felét magába foglaló pannon vidék lakosságának jelentette az otthonát még a közelmúltban is. Az ilyen típusú ház építészeti különlegességnek számít, a kulturális örökség része. 

Minden formájában érték, fontos része a helyi, a regionális és a nemzeti identitásnak- mondta a kiállítás megálmodója, majd arra is kitért, hogy a pannon vidék házai valamikor a 15. században épültek vályogból, amit sárral vagy agyaggal vontak be. Jellemzőjük, hogy kicsi alapterületűek, szélességük nem volt több négy méternél, hosszúságuk pedig nem haladta meg a 13 métert. A Muravidéken kétféle parasztház-építés volt ismert: a vályogház és a tömésház. 

Klaudija Šek Škafar, a Muravidéki Területi és Tanulmányai Könyvtár igazgatója a kiállítás megnyitóján a nyelv és a kultúra megőrzésének fontosságát hangsúlyozta. A rendezvényen közreműködött egy tehetséges fiatal zenész, Lukas Gumilar is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában