Pályázati támogatás és jótékonyság

2023.02.25. 16:46

Ami nálunk természetes, ott azért meg kell küzdeni - Új buszhoz jutottak Egervölgyön, Hunyad megyébe kerül a régi falubusz - fotók

Csaknem 15 millió forintos támogatással vásárolhatott új falubuszt a község önkormányzata a Magyar falu program segítségével. Az egervölgyi önkormányzat korábbi, még jó állapotú kisbuszát külhoni magyarok, a Vajdahunyadi Katolikus Plébánia számára ajánlotta fel.

Polgár Patrícia

Új falubuszt kapott az önkormányzat

Fotó: © Cseh Gábor

Az átadón Auer Gyuláné, Egervölgy polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta: az elmúlt év januárjában született meg a szándék, hogy a falugondnoki szolgálat ellátására 2014-ben, vidékfejlesztési pályázaton nyert kisbusz helyett a pályázati lehetőségeket kihasználva egy új gépjármű beszerzésére pályázzanak. A beadott pályázat pozitív elbírálásban részesült, az önkormányzat 15 millió forintos támogatási összeget kapott. Ebből egy új, 9 személyes, mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmas gépjárművet vásároltak. - Nagyon nagy örömet jelent számunkra, hogy a meglévő, használatra teljesen alkalmas régi buszunkat egy határon túli magyar közösség, a Vajdahunyadi Katolikus Plébánia részére térítésmentesen át tudjuk adni - fogalmazott.

V. Németh Zsolt államtitkár, a település országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelen átadó egy különleges alkalom, hiszen a falusiak számára az ügyintézés ma már nélkülözhetetlen eszközét úgy tudja a kormányzat Egervölgynek adni, hogy aztán közvetve egy másik, magyar közösség is részesedjen az adományból. Hozzátette: a csaknem húsz évvel ezelőtt történt, gyalázatos 2004-es népszavazás emlékét a kormány igyekszik elhalványítani és – Antall József szavait megidézve – már nem csupán lélekben, de a tettekben is 15 millió magyar sorsát jobbá tenni. Gondolva a kultúra és a közös identitás ápolására, valamint most már gazdasági segítségre is.

Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke évek óta elkötelezettje a Hunyad megye és vármegyénk közötti – immár több mint 30 éves, az elmúlt 10 évben felerősödött - kapcsolat megerősítésének, ápolásának. - Aki a szórványban, jelesül Hunyad megyében jár, az látja, hogy ami nálunk természetes, ott azért meg kell küzdeni. Erdélyben a magyarság egyre fogy, megmaradásukban az egyház szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az egyház és a kormányzat közös támogatásával talán nagyobb az esélye az ottani magyaroknak a megmaradásra – emelte ki beszédében, majd hozzátette: hamarosan az anyaország támogatásával, a plébánia udvarán épülhet meg egy bölcsőde a magyar gyerekek számára.

Korom Imre György vajdahunyadi plébános a meghatódottság hangján szólt az egybegyűltekhez. - Én nagyon szeretem a történelmet és biztosan furcsa, hogy egy katolikus pap Horthyt idéz, de a kormányzó 1940-ben azt üzente a szórványban élő magyaroknak: tartsanak ki és szorgosan műveljék meg a földet, mert a magyarok velük vannak – osztotta meg gondolatait, majd így folytatta: - Hála Istennek, a jobboldali magyar kormány több évtizede nap mint nap ennek hagyja kézzelfogható bizonyítékát, amellyel azt üzeni: velünk van. Ezt a „kölcsönt” mi visszafizetni nem tudjuk, de hálánk jeléül támogatjuk önöket, imádságainkkal, vendégszeretetünkkel és biztosítjuk arról önöket, hogy amikor Vajdahunyadon vagy Hunyad megyében vannak, akkor otthon vannak – fogalmazta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában