Tavaszváró

2023.02.17. 15:00

Elűzték a telet, hogy köszönthessék a tavaszt Szentgotthárdon - videó, galéria

Kurentek - szlovén alakoskodók - űzték a telet a színház előtti kis téren, ahol rengeteg iskolás várta a díszes maskarába öltözött férfiakat.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

A szervezőktől megtudtuk: a kurentek a hagyományos szlovén farsanghoz köthető alakok, akik nehéz ruhát viselnek, öltözetük minimum harminc kiló. A bárányszőrből készült, subaszerű külső ruházatukon öv van, ezen öt kolomp lóg - három hátul, kettő elől -, amelyek rázás során rendkívül nagy hangot adnak. A kurentek fejfedője sem kis súlyú, ráadásul meleg is, ezeket rendszerint tollakkal és színes szalagokkal díszítik. A festett maszkokat kézművesek készítik, így minden darab egyedi.

Szentgotthárdra tizenkét kurent érkezett, hogy elűzze a telet, és köszöntse a tavaszt. A maskarások a déli harangszóval egy időben csaptak nagy zajt a szentgotthárdi színház előtti téren. Kezükben ott volt a bunkósbot, az elmaradhatatlan kellék, amire a lányok, asszonyok ruha zsebkendőket kötnek, hogy ezzel is szerencsét hozzanak magukra, családjukra, otthonukra.

 

Szlovéniában Ptuj környéke a kurentek hazája, akik hasonlítanak a mohácsi busókhoz, és gyakorlatilag a szerepük is ugyanaz. Éltetni egy régi hagyományt, amely végül is egy nagy karneválon teljesedik ki minden évben Szlovéniában is, amikor Ptuj utcáin közel ezer kurent vonul végig. Ennek magyarországi párja a mohácsi busójárás. A kurentek Gyertyaszentelő Boldogasszony Napjától, vagyis február másodikától hamvazószerdáig csoportosan sétálnak a településeken, érkezésük a házakhoz szerencsét jelent az egész esztendőre.

 

A szentgotthárdi színház előtti téren Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, egyúttal felidézte az ijesztőnek tűnő alakok szlovén kultúrában betöltött szerepét is: -A kurentek a kulturális örökség részét képezik Szlovéniában - mondta.

Metka Lajnšček főkonzul is üdvözölte a maskarás alakokat, a gyerekek pedig tapssal köszönték meg a kurentek látogatását, amelyet a Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulátusa szervezett. A kurentek Szentgotthárd mellett ellátogattak a Rábavidék két településére is: a felsőszölnöki és az apátistvánfalvi iskolások is örülhettek érkezésüknek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában