Költségvetési tervezet

2023.02.21. 18:01

Megdöbbentő: 1,8 milliárd forint működési maradványt könyvelhet el Szombathely

Szombathely Elkészült a szombathelyi önkormányzat költségvetési rendelettervezete: a 2022-es pénzügyi év után 1800 millió, vagyis 1 milliárd 800 millió forint működési célú maradvánnyal kalkulálnak a rendelettervezetben.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

A kormányzati elvonásokról szóló városvezetői kommunikációs panelek után sokan megdöbbentek, amikor tavaly előbb a 2022. évi költségvetés tervezésekor, majd a zárszámadáskor előtűntek a valódi költségvetési számok: 640 millió forint szabad forrás keletkezett a 2021. évi költségvetési rendelet végrehajtásánál. Ha akkor azt gondoltuk, ennél nagyobb „meglepetés” nem érhet minket, tévedtünk.

Nemény András polgármester videóüzenetét múlt héten osztották meg a város Facebook-oldalán, hiszen – mint mondta – „átláthatóságot” ígért a szombathelyieknek, majd „meglobogtatta” az önkormányzat ez évi költségvetési tervezetét. Ismét megerősítette a korábban sokszor hangoztatott városvezetői véleményt: nehéz helyzetben van Szombathely, az energiaár-emelkedések miatt 4 milliárd forint többletköltséggel számolnak, szolidaritási adóként pedig 2,9 milliárd forintot fizethet a város a központi büdzsébe. 

Az önkormányzat honlapjára időközben felkerült a rendelettervezet, és miután a polgármesteri tájékoztató erre nem tért ki, abból tudtuk meg: az előző évről 1 milliárd 800 millió forint működési maradványt könyvelhet el előirányzatként az önkormányzat. Az is látszik: a kormánytól kompenzációként kapott 632 millió forint ugyancsak az idei bevételi oldalt erősíti. A baloldali városvezetés által jegyzett előterjesztésben ugyanis szó szerint az áll: „Mivel központi támogatás 2022. évben nem érkezett a feszültségek kezelésére, az önkormányzat 2022. évi fegyelmezett gazdálkodással, a közgyűlés által elfogadott takarékossági program végrehajtásával, a helyi adóban elért többletbevételekkel, további vagyonértékesítésekkel 1,8 milliárd forint pozitív egyenleggel újból megteremtette forrását a korábban vállalt kötelezettségek 2023. évi finanszírozására”.


Forrás: vaol.hu

Nemény András videóüzenetéből ugyancsak kimaradt, de a költségvetési táblákból az is kiolvasható: az államháztartáson belülről érkezett, működési célú központi támogatásoknál 2022 elején csaknem 6 milliárd 750 millió forinttal számoltak még előirányzatként, de az végül meghaladta a 7,3 milliárd forintot. A mostani tervezet szerint 2023-ban a központi büdzséből várható, működéshez hozzájáruló támogatási összeg 8,8 milliárd forintnál is több lehet. Összesen 31 milliárd 187 millió 417 ezer forint bevétellel és ugyanennyi kiadással kalkulálnak 2023-ban a szombathelyi önkormányzatnál.

A működési kiadások között az oktatási ágazatra mintegy 4,7 milliárd forint, a kultúrára és a helyi médiára összesen 2,9 milliárd forint, a szociális ágazatra kicsivel több, mint 1,7 milliárd forint, az egészségügyi ágazatra 1,2 milliárd forint, a gyermekvédelmi ágazatra csaknem 1,5 milliárd forint, sportra mintegy 976 millió forint juthat. Kommunális feladatok ellátására és a városüzemeltetésre 1,8 milliárd forintot, út-híd fenntartásra pedig mindössze 550 millió forintot különítenek el, ha csütörtökön jóváhagyják a költségvetési rendelettervezetet a képviselők. Az egyéb más ágazathoz nem sorolható intézmények és feladatok sorára mintegy 10,5 milliárd forintot tervezhetnek: ott szerepel mintegy 2,5 milliárdos költségvetési sorral a polgármesteri hivatal, valamint 1,3 milliárd forintos előirányzattal a helyi közösségi közlekedés finanszírozása is.

A bevételi oldalon a helyi adókból több, mint 11,5 milliárd forintra számítanak 2023-ban. A helyi iparűzési-adóbevételből 9,6 milliárd forint, építményadóból csaknem 1,9 milliárd forint folyhat be a város kasszájába. A felhalmozási célú bevételek alapját az ingatlanértékesítések képezhetik: a tervezet szerint a 680,9 millió forintból 666,9 millió forint vagyonértékesítésből érkezhet a büdzsébe. Beruházásokra és más felhalmozási kiadásokra csaknem 3,7 milliárd forintot költhetnek el - ha megszavazzák.

Meglátjuk, mekkora vita övezi majd az idei költségvetési rendelettervezet előterjesztését. A számokat elnézve okkal vetődhet fel mindenesetre az a kérdés (is): 1,8 milliárd forintos működési maradványösszeg mellett miért nem jutott 8,5 millió forint a Savaria mozi 2022. december 31-éig történő üzemeltetésére, ahol a szombathelyiek Szent Márton kártyával kedvezményes áron jutnának hozzá a mozijegyhez?

Talán erre is választ kapunk a csütörtöki közgyűlésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában