Közgyűlés

2023.03.24. 18:14

A Soproni Vízmű Zrt. ügye: Büki nem az átadásra

A Soproni Vízmű Zrt. pénteki közgyűlésén megteremtették a lehetőséget, hogy állam részvényes legyen a társaságban. Bük nemmel voksolt, amint korábban nemmel szavazott a vízközmű államnak való átadására is, a többség (főleg Győr-Moson-Sopron megyéből) viszont igennel.

Horváth László

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

Egyetlen napirendi pont volt: az alapszabály módosítása a Soproni Vízmű Zrt. közgyűlésén. A korábbi szabályozás szerint társaságban csak a vízmű szolgáltatási területe alá eső önkormányzatok lehettek tulajdonosok. Az 51 település közgyűlésen megjelent polgármesterének – a képviselő-testületük felhatalmazása alapján – nyolcvan százaléka a módosítás mellett döntött. Így megteremtették annak a lehetőségét, hogy az állam is részvényes lehessen a cégben. 

- A megemelkedett energiaárakat nem biztos, hogy ki tudja gazdálkodni a társaság – mondta dr. Farkas Ciprián, a legnagyobb tulajdonos, Sopron polgármestere. – A hiányt pótbefizetésekkel lehetne kezelni, ami tovább terhelné az önkormányzatokat.  

Bük részéről dr. Németh Sándor polgármester nemmel voksolt az alapszabály módosítására – városa és további hat olyan környékbeli kistelepülés (Acsád, Meszlen, Vasszilvágy, Bő, Chernelházadamonya, Gór) nevében, amelyek polgármesterei írásban meghatalmazták őt annak tudatában, hogy nemmel fog szavazni. – A témát előzetesen a város képviselő-testülete is megtárgyalta – mondta. – Az integráció feltételei még kidolgozatlanok, ezért határozott úgy a büki testület, hogy nemmel szavazzak. Akkor tudunk érdemben dönteni, ha több információval rendelkezünk. 

(Simaság és Sajtoskál korábban, amikor kérdés volt, hogy a víziközmű-vagyonukat átadják-e az államnak, azt az álláspontot képviselte, hogy  állami kézben biztonságosabbnak látják a hálózat fenntartását, működtetését, főként, ha a költségeket is átvállalják.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában