Megmarad mementónak

2023.03.10. 10:18

Már 2015-ben is látszott, hogy menthetetlen Sisi királyné szombathelyi hársfája

Horváth László

Fotó: © Cseh Gábor

Mint arról beszámoltunk, a régi víztoronynál lévő, Sisi királyné emlékére, 1907-ben ültetett fát a szakemberek a közelmúltban ismét jelentősen visszametszették. Az is könnyen könnyen lehetséges, hogy a hársnak az idei lesz az utolsó tavasza. A törzse többhelyütt is korhadt, porlik. 

Az ügyben megkerestük a szombathelyi városházát, ahonnan megkaptuk a választ. Mint írták, már a 2015-ös vizsgálati eredmények és fotók alapján is látszott, hogy a fa egyértelműen menthetetlen. Ugyancsak erről a szomorú tényről számoltunk be lapunkban 2020-ban: "A fa néhány éve kezdett el rohamosan pusztulni. A gombafertőzés egyre több nagy ágát pusztítja el." 

A közlemény így folytatódik: ennek ellenére is megpróbáltak mindent megtenni a megtartásáért. A szakértői vizsgálatok kimutatták, hogy a fa vázágrendszere mára olyan mértékben elkorhadt, hogy balesetveszélyessé vált, ennek eltávolítása nem várhatott tovább. A törzs viszont mementóként ott fog állni, amíg az biztonsággal megtartható, de helyére újabb fát ültetni nem lehet. 

Végezetül megtudtuk, a múzeumparkban a Savaria Múzeum és Szompark Kft. közösen ültetett új „Sisi” emlékfát még 2022 júniusában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában