Közvetlen összeköttetésben

2023.03.09. 13:31

Soha ne kelljen, de ha mégis: információs táblák a vasi GYSEV-átjárókban is - videó, fotók

„Vészhelyzet esetén értesítendő” táblákat helyez el a GYSEV ZRt. a vasúttársaság által üzemeltetett vasúti átjárókban. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették szakemberek a Szombathely-Szőlős vasúti megálló mellett csütörtökön - próbahívásnak is tanúi voltunk.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

A fényjelző készüléktől mintegy méterre, a kereszteződés mellett kapott helyet az az információs tábla, amelyen jól láthatóan egy telefonszám és egy azonosító kód szerepel: előbbin közvetlenül az irányítót érjük el, utóbbi a helymeghatározásban nyújt nagy segítséget. - Időről időre előfordulnak balesetek, elakadások a vasúti átjárókban, de üzemzavar esetén - ilyen például a sorompó vagy fényjelző készülék sérülése - is használható a vonal – mondta el Rázó László sajtószóvivő. 

A vasúttársaság mintegy 270 átjárót üzemeltet az országban, ezek 90 százalékát már felszerelték ilyen táblákkal. Egyébként KRESZ-szabály is rögzíti: amennyiben valaki elakad a vasúti átjáróban, el kell hagynia a járművet és értesíteni kell a hatóságot. A kérdés eddig a hogyan volt.  

Fotós: Cseh Gábor

A cél tulajdonképpen a vasúttársaság közvetlen elérésének biztosítása. Ha baj van, a központban azonnal le tudják állítani a vasúti forgalmat, ez a vonal ezt a folyamatot gyorsítja meg - magyarázta Dávid Béla üzembiztonsági kiemelt szakértő, aki szólt arról is: egy korábbi, 2013-as eset – akkor autó ragadt a kereszteződésbe - kapcsán merült fel ennek szükségessége. A társaság végül a Szlovákiában már bevált módszer, a táblarendszer telepítése mellett döntött. Dávid Béla a sajtókérdésre elmondta: más magyarországi városokban már több ízben bizonyította hatékonyságát a módszer. Fontos ugyanakkor: személyi sérülés esetén először a segélyhívó számát tárcsázzuk, az életmentés az első. 

Végül egy próbahívásnak is tanúi lehettünk: elég tárcsázni a táblán látható telefonszámot és máris összeköttetésbe kerülünk a vasúttársaság illetékes irányítójával - pillanatokon belül intézkedni tud.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában