Fontos kérdések

2023.04.27. 19:47

A fenyegető üzenet és a posták ügyét is kitárgyalta a szombathelyi közgyűlés - fotók

Bemutatkoztak a diákönkormányzat új vezetői, terítékre került a fenyegető üzenet, amit Horváth Gábor önkormányzati képviselő kapott, döntöttek ügyvezetői megbízásról és a szombathelyi posták sorsáról is szó esett a csütörtöki közgyűlésen.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Egyperces néma felállással emlékeztek Dallos Gyulára, az Orlay-szakközépiskola egykori igazgatójára, pedagógusra a szombathelyi képviselők csütörtök reggel. Majd a diákönkormányzat-választás eredményét ismertették. Bemutatkozott az új diákpolgármester, Görcz Gergely Barnabás, aki megbízólevelét és a "város kulcsát" Nemény András polgármestertől vette át.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Mint korábban megírtuk: sajtótájékoztatón számolt be arról Horváth Gábor képviselő, hogy fenyegető üzenetet kapott az ugytudjuk.hu főszerkesztőjétől. Az ügy a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén az első napirendi pont vitájára is rányomta bélyegét. Herény, Kámon és a Minerva önkormányzati képviselője a baloldali képviselők célkeresztjébe került, melynek során önkormányzati munkáját többször próbálták negatív színben feltüntetni, a fideszes politikus azonban jól állta a sarat. A politikai adok-kapok során volt, amikor a városvezetés feletti kijelző táblán hat név is pirosan világított: ennyien nyomtak ügyrendi hozzászólási kérelmet "érintettségük" okán. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A vita annyira elhúzódott, hogy csak 16 óra előtt szavaztak az első napirendi pont határozati javaslatairól a képviselők. Köztük arról az önálló indítványról, amit Illés Károly a "fenyegető üzenet" kapcsán terjesztett elő: a szombathelyi közgyűlés fejezze ki szolidaritását Horváth Gábor mellett. Pró és kontra hangoztak el érvek: a baloldali frakció tagjai azzal érveltek, ez az ügy nem tartozik a közgyűlésre és a 2019-es önkormányzati kampányban megjelent kritikus hangvételű cikkekről is szóltak. A jobboldali képviselők itt is emlékeztettek: önkormányzati gazdasági társaságnál is dolgozott tanácsadóként 2020-ban az érintett újságíró. Kiemelték azt is, ha a polgármester kapna hasonló üzenetet, ugyancsak elhatárolódnának. 

A többórás vita során az is kiderült: Czeglédy Csaba képviselő csak "politikai performanszként" tett még délelőtt módosító javaslatot Illés Károly indítványához, azt délután visszavonta. Végül a Fidesz-KDNP frakció tagjai szavazatukkal is kiálltak képviselőtársuk, Horváth Gábor mellett, míg a baloldali politikusok a javaslatot nem utasították el, ám nem is támogatták: nem nyomtak gombot. 

Újabb öt évre meghosszabbította a közgyűlés Németh Klára ügyvezetői megbízását a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú NKft. élén: támogatása egyhangú volt. Szintén egyhangúlag szavazták meg Horváth Gábor határozati javaslatát: az önkormányzat levélben fordul a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójához, hogy Szombathelyen több postát ne zárjanak be. A kérdésben konszenzus alakult ki: egységesen foglaltak állást a frakciók a posták hosszú távú nyitvatartása mellett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában