Együttélés szabályai

2023.04.25. 18:00

Drasztikus fellépés a temetői szemetelőkkel szemben Vasváron

Óvári Gábor

Forrás: MW-archív

Az elhagyott vagy éppen üzemképtelen autók, házak előtti elhanyagolt területek és a temetőbe vitt, vagy otthagyott szemét miatt tárgyalja a vasvári közgyűlés a közösségi együttélés szabályainak betartásáról szóló rendelettervezetet. Tóth Balázs, Vasvár polgármestere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően egy szabályozott területről van szó, hiszen az ingatlanok előtti területek rendben tartása, télen például a csúszásmentesítés, nyáron a fű és a sövények nyírása az ingatlan tulajdonosának a kötelessége. 

Korábban voltak olyan utcák, ahol az önkormányzat ezt a munkát elvégezte a lakók helyett, de erre segítésre a városnak alapvetően nincsen lehetősége. Sokan természetesen a házaik előtti területet rendben tartják, míg akadnak akik nem. A polgármester szerint problémát jelentenek az elhagyott, üzemképtelen és rendszám nélküli autók közterületen való tárolása is. Aki így jár el, az természetesen sérti a közösségi együttélés szabályait. 

A tervezet napirendre tűzésének oka továbbá, hogy akadnak, akik a temetőbe hordják a szemetet, vagy szemetelnek, de volt példa már arra is, hogy egy síremlék felújítása után a régi sír törmeléke a temetőben maradt. A szabályozási elképzelés szerint a büntetési tétel magánszemélyek esetében 100 ezer forintig terjedhet, míg jogi személyeknél ez az összeg elérheti az egymillió forintot is. Ezekben az ügyekben a jegyző járhat majd el. Amennyiben a testület elfogadja a határozatot, az a kormányhivatal véleményezése után léphet életbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában