Diákverseny

2023.04.24. 14:42

Jáki Nagy Márton versenyt rendeztek: a tudás és az ügyesség is számított - fotók, videó

Jelmezekben küzdöttek egymással a Jáki Nagy Márton verseny résztvevői hétfőn: csatacsillagot dobhattak, sárkányra célozhattak és szabadulószobás próbákat is teljesítettek a diákok.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Harmadik alkalommal hirdetett a Jáki Nagy Márton Általános Iskola névadója, a templomalapító vasvári és zalai ispán tiszteletére történelem- és akadályversenyt. Hét iskolából érkeztek a diákok: Győrvárról, Vasvárról, Szombathelyről a Bercsényi és a Reményik-iskolából, Egyházasrádócról és Szentpéterfáról fogadták a csapatokat. Az alsósok versenyen kívül tesztelhették a pályákat, a felső tagozatosok viszont értékes fődíjért (egy Balaton melletti kalandparkba kapott csoportos belépőt az első helyezett) küzdöttek. A rendezvény egyik fő célja, hogy Jáki Nagy Márton nevét minél szélesebb körben megismertessék - tudtuk meg Gálos Zsolttól, az iskola igazgatójától, aki egymás után sorolta a próbatételeket. 

- A csatacsillagdobás, az akadálypálya, az íjászat, az ágyúgolyóhajítás után a helyi önkéntes tűzoltók jóvoltából vízsugárral is célba lőhettek a gyerekek - mondta el az igazgató. A diákok jelmezbe bújva kezdték a versenyt: azt is pontozták azon a díszes menetlevélen, amit minden csapat kapott. 

Szent György napján természetesen keresték Szent György lovagját is, a négy feladatból álló kihíváson minden csapatból egy tanuló vett részt - erről már Hende István, a verseny szervezője tájékoztatott. Megtudtuk azt is, hogy a programsor szponzora nem más, mint Jáki Nagy Márton egyik oldalági leszármazottja. - A Szelesteyek a Ják nemzetség máig élő leszármazottjai. Az Árpád-kor végén Ják nagycsaládja szétoszlott kisebb családokra, közülük kerültek ki a Szelesteyek is - fejtette ki Szelestey P. Attila, aki hozzátette: a neves felmenők miatt mindig úgy érzi, Jákra hazajár.

Ottjártunkkor az íjászatnál az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola csapata mérettette meg magát. Paksiné Kecze Tünde történelemtanár kérdésünkre elmondta: eddig minden versenyen részt vettek, így felkészülten érkeztek. Idén is arra törekedett, hogy ütőképes csapatot állítson össze: az ügyességi feladatoknál és az elméleti feladványoknál is megvannak az erős embereik. A tanulók pedig láthatóan élvezték a kihívásokat: a csepergélő eső ellenére jóhangulatban teljesítették egymás után a pályákat. 

A jáki szülők is hozzájárultak a verseny sikeréhez: pörköltet főztek, azzal vendégelték meg a csapatokat.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában