vaol.hu podcast

2023.04.29. 06:59

Mesélő podcast: Csejthey Lajos atléta, a sorkifaludi olimpikon

Feiszt György

Forrás: Feiszt György

Csejthey Lajos atléta, Vas vármegye első olimpikonja 1895. február 14-én született a napjainkban már Sorkifalud község részét képező Dömötöriben. Kilenc éves volt, amikor édesapja meghalt. A tehetséges gyermeket ezt követően legidősebb testvérbátyja taníttatta. Érettségije után Budapesten az Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. 1919-ben a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club színeiben kezdett versenyezni, ahol újoncként 11.99 m-es eredménnyel győzött súlydobásban és második lett diszkoszvetésben. A közel 2 m magas atlétának, azonban testalkatánál fogva, a gerelyvetés tetszett legjobban. 

Ebben a versenyszámban 1919-1924 között ötször nyert magyar bajnoki címet. 1921-ben Dorogon az országos bajnokságon 61.20 m-re javította a magyar gerelyhajító rekordot. Ezt követően Párisban, Koppenhágában, Amszterdamban, Stuttgartban és Európa más nagyvárosaiban, sorra aratta a győzelmeket. Így lett a magyar nemzeti atlétikai válogatott tagja és neki adatott az a megtiszteltetés, hogy az 1924-ben Párizsban rendezett olimpiai játékok megnyitóján a magyar versenyzőkülönítmény előtt vihette a „Hongrie” feliratú táblát. 

Versenyszámában ezúttal kevésbé volt sikeres, mert a gerelyvetés döntőjében csak a 9. helyezést érte el. Csejthey Lajost 1925-ben választották a Vasvári járás tisztiorvosává. Egy sajnálatos sérülés okozta örökletes vállficam következtében ezt követően fel kellett hagynia a versenyszerű atletizálással, de sporttal való kapcsolatát megőrizte. Ő volt a Vasvári Vass József Polgári Fiúiskola sportkörének tiszteletbeli elnöke. Ebben a minőségében 1928-ban ő köszöntötte a Vasvárra látogató Petschauer Attila kardvívó olimpiai bajnokot. 

Orvosként is maradandót alkotott, kezdeményezésére vezették be Vas vármegyében a tüdőszűrést. Csejthey Lajos 1941-től tisztiorvosként Csornán dolgozott, ahol 1954 után a KÖJÁL főorvosa lett és ebből a beosztásából ment nyugdíjba. Az 1977. augusztus 3-án, elhunyt olimpikon emlékét halálának 40. évfordulóján szülőfalujában emlékművel örökítették meg. Az ifj. Blaskó János által alkotott mementót a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és Sorkifalud önkormányzata állíttatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában