Középpontban a szőlő

2023.04.16. 12:58

Szőlő és Klíma konferenciát rendeztek Kőszegen

Az ország minden tájáról érkeztek előadók a három év kihagyás után újra megrendezett Szőlő és Klíma konferenciára szombaton. Az egésznapos rendezvényen kutatók és gazdák arra keresték közösen a választ: a változó környezeti hatások miként befolyásolják a borkészítést.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Globálisan melegedő környezetben élünk, az éghajlati rendszer minden elemét érintik a változások. Magyarországon a mezőgazdaság az egyike a klímaváltozásnak leginkább kiszolgáltatott ágazatoknak, emiatt fontos, hogy az éghajlati információk beépüljenek az alkalmazkodással kapcsolatos döntéshozatalba - adott helyzetjelentést dr. Lakatos Mónika, a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke.

A 21 előadó három szekcióban szólalt fel. Egyebek mellett hallhattak a résztvevők a 2022-es aszály hátteréről és hatásáról Európa borvidékeire, a klímaváltozások hatásairól a szőlőültetvényekre homokon, és érintették a mediterrán rovarok a szőlőkultúrában kérdéskört is.  

Dr. Kúti Zsuzsanna, az MTT Szombathelyi Csoportjának elnöke kiemelte: a konferencia jó lehetőséget biztosít az eszme- és tapasztalatcserére: hogyan segíthetnek az elméleti kutatások a gyakorlatban és fordítva, mit tapasztalnak a gazdák a terméshozamban és a minőségben. Hozzátette: a nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre várhatóan kétnaposra tervezik a tanácskozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában