Leszármazottak

2023.05.14. 12:00

Hősök Napi Nemzetközi Találkozó Szombathelyen

Hősök Napi Nemzetközi Találkozót rendeznek Szombathelyen a május 27-28-án. Kiemelt program a 27-én, szombaton 20 órakor fellépő olaszországi Nemzeti Hegyivadász Társaság Oderzoi Kórusának ünnepi műsora, valamint az Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák leszármazottainak találkozója.

Merklin Tímea

Forrás: VN

A Grádics Egyesület és a Szent György Lovagrend egy évtizede kutatja az első világháború hadszíntereit, katonatemetőit. Vas vármegye egykori alakulatainak a császári és királyi 83. és 106. gyalogezrednek, valamint a császári és királyi 11. huszárezrednek első világháborús történetének kutatása fontos feladatuk. 

 A kutatások Kelet-Galíciában (ma Ukrajna), Szlovéniában és Olaszországban, a Piave folyó mentén zajlottak és zajlanak. 

Egy évtized alatt számtalan belföldi és külföldi szervezettel kerültek kapcsolatba. A 2021-es esztendőben, amely Lehár 145 Emlékév volt, hagyományteremtő szándékkal elhatározták, hogy magyar, olasz, osztrák szervezetek a nagy háború történetének közös kutatása mellett  együtt fognak megemlékezni a hőseikről. Ezen közös emlékezés magyarországi eseménysorozata lesz a 2023. május 27-28-án tartandó Hősök Napi Nemzetközi Találkozó – tudtuk meg Fülöp András fő szervezőtől. Kiemelt programként május 27-én, szombaton 20 órakor a szombathelyi Szent Márton-templomban lép fel az olaszországi Nemzeti Hegyivadász Társaság Oderzoi Kórusán.  

Az Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonák leszármazottai május 27-én a szombathelyi egykori huszár laktanya parancsnoki épületében találkoznak 15 órakor. Itt köszöntőt mond lovag vitéz Kovács Jenő törzskapitány, és Tóth Róbert történész bemutatja vitéz Lakatos Ferenc ezredes hadinaplóját, amelynek címe: „Hej, fiúk, az élet mégiscsak szép!” E rendezvény a Vitézi Rend Vas-Zala-Veszprém Vármegyei Törzskapitányságával közös szervezésben valósul meg. 

 A kétnapos eseménysorozat részeként a belföldi és külföldi szervezetek felkeresnek első világháborús katonatemetőket, részt vesznek megemlékezéseken, valamint erősítik a baráti kapcsolatokat. 

A programokra a szervezők minden érdeklődőt és emlékezni vágyót tisztelettel hívnak és várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában