Regélök

2023.05.02. 12:09

Köréjük akarunk gyűlni - kiadvány készült, kiállítás nyílt a Béri Balogh Ádám Táncegyüttesről - fotók

Regélök, regélök címmel jelent meg egy kiadvány, amely Béri Balogh Ádám Táncegyüttes elmúlt félszáz évét mutatja be. Az együttes idén ünnepli alakulásának 55. évfordulóját, a művészeti vezető Korbacsics Tibor harmincöt éve vezeti a tánccsoportot. Az évfordulók apropóján kiállítást nyitottak a Batthyány Örökségközpont aulájában és a színház félemeletén.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A kiállítás gyakorlatilag a Regélök, regélök című kötet kivonata, bemutatja a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes sorsának alakulását a kezdetektől napjainkig, a nagy elődöket, a felejthetetlen programokat és a közösség erejét. 

A vezető Korbacsics Tibor -aki tavaly ünnepelte hetvenedik születésnapját - számos táblón megjelenik, a kiállítás nyitóképén feleségével, Linával látható fiatalon, a fotó valószínűleg valamikor a 70-es 80-as évek fordulóján készülhetett.

A megnyitón Csicsa - így ismerik sokan az együttesvezetőt - köszöntötte az egybegyűlteket, akik megtöltötték az aulát. - Öt évvel ezelőtt a együttes fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepeltük, akkor elhatároztuk, hogy megörökítjük mi történt ebben az elmúlt pár évtizedben. Ezért készült a könyv, ezért rendeztük be a kiállítást, utóbbi nagy részben Korbacsics Vera érdeme - mondta.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő így fogalmazott az ünnepi alkalmon: - Regélök, regélök. Így kezdődik ma minden, mert ahogy azt nagy mesélőnk, Csukás István is mondta: a mese mindennek az origója. Gyakorlatilag ebből származik minden műfaj. Az is, amikor az ősember a szikla falába karcolta a barlangrajzokat. Ezzel elmesélte, hogyan ejtette el a vadat. Mert amit ábrázolni tudok, amit el tudok mesélni, azt birtokba veszem - mondta a képviselő, majd hozzátette: a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes kiadványa és kiállítása a táncról, a hagyományról, a szenvedélyről, a hűségről és az állhatatosságról mesél, azt ábrázolja. De vajon lehet-e az ilyesmit birtokba venni? Én azt hiszem, és úgy is látom: igen. De csakis a szó legnemesebb értelmében. 

Nem abban az értelemben lehet birtokolni, hogy kisajátítom, uralom, hanem abban az értelemben, hogy a szívembe fogadom, felelősséget vállalok érte, őrzöm, védem, táplálom és jól gondoskodom róla. A képeken szereplő táncosok, táncpedagógusok, élükön Korbacsics Tiborral birtokba vették, belakták a hagyományok, az értékmentés, az alkotás, a közösségteremtés világát. Életmódjukká vált. Ez pedig óriási érték, mert innentől nem továbbadni, megmutatni vagy népszerűsíteni próbálják mindezt a közönségnek és a felnövő nemzedékeknek, hanem nemes egyszerűséggel meghívnak minket ebbe. Élik a hagyományt. És akár éneklik, akár táncolják, akár mesélnek róla, érezzük a hívást, köréjük akarunk gyűlni, mert nekünk is jó közöttük lenni.     

V. Németh Zsolt végül Korbacsics Tiborhoz szólt: -Csak annak van igazán élete, aki el is tudja mesélni, mert ami az emberből tényleg létezik és nem múlik el belőle, az a története. Ez a létezés különleges, anyagtalan, örökkévaló formája. Kívánom, hogy még sok, hosszú, boldog év írja történetedet, és meséld is nekünk tovább, hadd gazdagodjunk belőle.  

Zárásként Szommer Mónika néptáncpedagógus, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes korábbi táncosa szólt személyes hangon az együttesvezető Korbacsics Tiborhoz: -A tánc mindenre hatással van. Formálja a személyiségemet, erősíti testemet, lelkemet, kitartásra ösztönöz. Mindig azt sugalltad, hogy legyen bennem tartás, alázat, legyek igényes. A kincs az enyém is, ha megismerem, gazdagabb leszek. Tanuljak, mert úgy könnyebben eligazodhatok az életben. Megtanultam közösségben élni, ma már el sem tudom képzelni az életemet enélkül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában