Gyereknap

2023.05.28. 14:48

Tűzoltóállomásból játszótér - gyermeknap alkalmából kinyíltak a szertárak Vas vármegyében is

Autóba ültek, menetfelszerelésbe öltöztek, kipróbálták az eszközöket - zsúfolásig telt alkalmi kis tűzoltókkal a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete és udvara vasárnap délelőtt. A hagyomány régi, a siker töretlen: május utolsó vasárnapján, gyermeknapon országszerte megnyitották kapuikat a laktanyák.

EB

Tűzoltó, tűzoltó, tűzoltó - ezt hajtogatta már egész héten a kétéves Bence, aki sisakot is hozott magával. Édesanyja szerint nagyon élvezte a programokat, akárcsak a kétéves Zsombor és az ötéves Salamon. A nagyobbik testvér elárulta: a tűzoltóautó tetszett neki a legjobban. Otthon többféle piros járgánnyal játszanak, egy tenyérbe férő darabot hozott is magával. - Egy álom válik most valóra. Mikor először hallottunk a programról, tudtuk, hogy itt a helyünk - fogalmazott a hamarosan négyéves Marci anyukája. A kisfiú jele tűzoltó az oviban, így szerinte ez eleve el van rendelve: bizony tűzoltó lesz nagykorában. A felszerelése már majdnem adott: a farsangra kapott öltözékben - nem abban a mindenhol kapható piros szettben, hanem az igazi kicsinyített másában - érkezett, egy méretes palackkal a kezében.  

A bátor gyerekek tüzet olthattak, darus kocsira szállhattak és majdnem igazi riasztásnak is tanúi lehettek. Megtudták: a jelzéstől kezdve mindössze két percük van a tűzoltóknak autóba szállniuk és elhagyniuk a garázst - ezért vannak "csőre töltve" a ruhák, csizmák. A csövön lecsúszás külön vastapsot ért a kicsik (és nagyok) részéről.  


 Vas vármegye mindhárom hivatásos tűzoltó-laktanyájában, Sárváron, Szombathelyen és Körmenden, valamint az öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokságon, így Vasváron, Kőszegen, Répcelakon, Csepregen és Celldömölkön is várták az érdeklődőket gyermeknap alkalmából. Emellett számos önkéntes tűzoltó egyesület is csatlakozott az országos Nyitott szertárkapuk programhoz: Őriszentpéteren, Sorkifaludon, Zalalövőn, Horvátzsidányban, Alsószölnökön, Hosszúperesztegen, Csáfordjánosfán, Csöngén, Nicken, Felsőcsatáron és Vépen szintén lehetőséget kaptak a gyermekek és szüleik, hogy megtekintsék a gépparkot, az eszközállományt, valamint felpróbálják a tűzoltó védőfelszereléseket.   

A több éve nagy népszerűségnek örvendő program célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a tűzoltókat azáltal, hogy ezen a napon az érdeklődők betekinthetnek a laktanyákban zajló mindennapokba.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában