Megemlékezés

2023.06.19. 07:00

A huszárezred előtt tisztelegtek a volt laktanya épületében és udvarán Szombathelyen - fotók

A Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület vasárnap tartotta a 11. huszárezred hagyományos emléknapját a volt laktanya épületében és udvarán.

Tóth Judit

Christo Polendakov a bolgár cár üdvözletét tolmácsolta

Az ünnepségen katonai tiszteletadással fogadták Christo Polendakovot, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét. Elsőként Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-Zala-Veszprém vármegyei törzskapitánya szólt, hangsúlyozva, a hagyományőrző egyesületeknek komoly feladatuk a történelem megismertetése, nemcsak a fiatalokkal, de minden korosztál - lyal, mert rengeteg valótlanság terjed a köztudatban. Dr. Nemény András polgármester beszéde után a nagykövet a 11-es huszárezred és Bulgária kapcsolatára világított rá: 

– I. Ferdinánd bolgár fejedelem ifjúkorában pár esztendeig az ezrednél szolgált, később „tulajdonosa” lett. Kinevezése után 1908 szeptemberében meg is látogatta ezredét, és két napot Szombathelyen töltött. A huszárok bátorságára, tartására, hősiességére a bolgárok is büszkék – mondta a nagykövet, egyúttal II. Simeon bolgár cár üdvözletét is tolmácsolta. Drenovácz István, a hagyományőrző egyesület elnöke megemlékezett az első világháború idején, 1915 júniusában zajló balamutowkai csatáról, majd szavalat következett Gellérfi Zsuzsanna előadásában. A huszáremlékmű megkoszorúzása után Sasvári Sándor színművész és lánya, Sasvári Léna énekesnő adott közös műsort, a volt laktanya épületében pedig kiállítást lehetett megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában