Tanúkihallgatás

2023.06.19. 16:24

Folytatódik a Human Operator-per: újabb tanú tehet vallomást

Tanúkihallgatással folytatódik kedden a Kecskeméti Törvényszéken a több, mint 6 milliárd forintos költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőeljárás, melynek első rendű vádlottja Czeglédy Csaba, szombathelyi önkormányzati képviselő.

Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

A Csongrád Megyei Főügyészség vádirata szerint a bűnszervezet működtetésében 21 személy vett részt 8 iskolaszövetkezet, 2 korlátolt felelősségű társaság és 1 részvénytársaság keretében, az állami költségvetésnek fenti időszakban mindösszesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer 320 forint vagyoni hátrányt okozva. A Szegedi Törvényszék 20 vádlott vonatkozásában előkészítő ülést tartott, 7 vádlott esetében pedig ítéletet is hozott, mely ítéletek kihirdetésük napján jogerőre emelkedtek.

Márciusban hallgatták meg a koronatanút

Mint arról korábban beszámoltunk: tavaly novemberben és idén márciusban az ügy koronatanújának meghallgatása zajlott a Kecskeméti Törvényszéken. A férfi – aki a koordinálásra létrehozott Pannon Humán Szervíz 2009 Kft. ügyvezető igazgatója volt 2014-ig – fenntartotta korábbi, Czeglédy Csabára nézve terhelő vallomását

A tanú akkor a többi között arról beszélt, hogy amikor ott dolgozott, feleségének is feltűnt, hogy az iskolaszövetkezetek milliárdos számlákat állítanak ki és egy év után megszűnnek, ami nem normális. Mint fogalmazott, a Csongrád-Csanád megyei gyanúsítás elolvasásakor állt össze a fejében, hogy miképpen működik a láncolat, és akkor döntött arról, hogy beszél. Egyezséget kötött a vádhatósággal, és már leülte a rá kiszabott börtönbüntetést.

A márciusi tárgyaláson Czeglédy Csaba is megtette észrevételeit, hangsúlyozva, hogy a tanú hét éven keresztül, 2011 és 2017 között egy konzekvens álláspontot képviselt, vagyis a cégben normális működés zajlott. Majd miután kényszerintézkedést rendeltek el vele szemben, több mint öt éve egészen más álláspontot képvisel. Az első rendű vádlott szerint a tanú vallomásával védeni akarja hozzátartozóit.

Óriásplakáton próbálták lejáratni

A koronatanú meghallgatása ezzel a Kecskeméti Törvényszéken befejeződött, ám nem sokkal azután lakóhelye közelében, Sümegen a 84-es főút mellett óriásplakáton próbálták lejáratni ismeretlenek a férfit: hazugnak bélyegezték, névvel, arccal, családi házának képével megjelenítve őt – erről a Pesti Srácok számolt be.

A férfi lakóhelyét szórólapokkal is elárasztották, amelyben már a családját, édesanyját és feleségét is célba vették. A történtek miatt a portál információi szerint két büntetőeljárás indult, személyes adattal való visszaélés, valamint rágalmazás miatt. A példátlan presszionálásnak egyelőre más következménye nem ismert.

A Kecskeméti Törvényszék tárgyalási jegyzéke szerint kedden 9 órakor folytatódik a Human Operator Zrt. ügyében a büntetőeljárás, újabb tanú kihallgatására kerül sor. 

Kapcsolódó: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában